Voucherele de vacanță au stimulat semnificativ piața turismului românesc

523
Voucherele de vacanță au stimulat semnificativ piața turismului românesc - voucherele-1535036906.jpg

Articole recomandate

Turismul românesc va înregistra în acest an cel mai bun rezultat financiar din ultimul deceniu, iar sectorul HoReCa, impulsionat de voucherele de vacanță, anunță rezultate excelente, urmând să treacă peste granița de 15 miliarde lei cifră de afaceri, arată o analiză realizată de o firmă de consultanță, remisă, ieri, Agerpres. 


Industria hotelurilor din România a crescut, în ultimii cinci ani, cu aproape 40%, la o cifră de afaceri de peste 5,5 miliarde de lei în 2017, iar estimările privind evoluția din 2018 arată că sectorul hotelier ar putea atinge afaceri de 5,8 miliarde de lei. 


În ceea ce privește restaurantele, industria are șanse reale ca în 2018, pe fondul creșterii consumului, să depășească nivelul de afaceri de 10 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de rezultatul înregistrat acum cinci ani, de 4,5 miliarde lei. 


Firmele raportau, anul trecut, peste 82.000 de angajați în sectorul restaurantelor și 45.000 în hoteluri și pensiuni. 


Capitala este în continuare locul care oferă cea mai largă paletă de servicii în HoReCa și care înregistrează și cele mai bune performanțe financiare. Potrivit datelor companiei de consultanță Frames, Bucureștiul reprezintă peste 30% din piața hotelieră (373 firme) și mai mult de 40% din afacerile restaurantelor (2.072 companii), iar deschiderea unor noi afaceri anunță un plus semnificativ în anii următori. 


Capitala este urmată de județele Constanța (1.403 firme în HoReCa), Cluj (768 firme), Brașov (608 companii) și Timiș (696). 


Potrivit celor mai noi date comunicate de Institutul National de Statistică, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, la nivelul întregii țări, în primul semestru, au însumat 3,51 milioane (+5,1% față de cele din S1 2013), cele mai multe (76,1%) aparținând turiștilor români. De asemenea, ponderea turiștilor străini a fost de 23,9%, apropiată de datele consemnate în primele șase luni din anul anterior. 


Voucherele de vacanță au stimulat semnificativ piața turismului românesc. În aceste zile, mare parte din hotelieri raportează Sold-out, mulți înregistrând rezervări de până la 60-80% inclusiv pentru luna septembrie. 


Litoralul și Valea Prahovei, în prim-plan 


ANAT a anunțat, recent, că între ianuarie și iunie 2018 au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hârtie și în format electronic, care valorează aproximativ 148 milioane de euro, această sumă fiind de cinci ori mai mare față de cea din 2017. 


Litoralul și Valea Prahovei sunt în prim-plan, însă și în București și alte orașe și zone turistice, gradul de cazare este unul semnificativ, peste anii anteriori. 


Potrivit analiștilor, lansarea voucherelor de vacanță are însă și efecte neașteptate. Dincolo de afluența de turiști și de creșterea tarifelor de cazare, sectorul restaurantelor resimte din plin o scăpare a acestui sistem - faptul că voucherele sunt dedicate serviciilor de cazare și nu pot fi folosite independent, precum tichetele de masă. 


Conform analizei, există în continuare și foarte multe zone gri, în care autoritățile trebuie să intervină. În Mamaia, de exemplu, au apărut hoteluri construite pe spațiile verzi ale altor hoteluri, fără nicio identitate vizuală, plajele de pe litoral sunt pline de tarabe și alte construcții provizorii. Analiștii Frames spun că aspectul de bâlci de pe litoralul românesc devine tot mai evident, iar autoritățile sunt datoare să intervină în acest segment, pentru a impune respectarea regulilor urbanistice. Ei apreciază că fără o strategie în acest domeniu, va fi destul de greu să atragem turiștii străini, iar pe cei români să îi determinăm să aleagă să își petreacă vacanța în țară și nu în Grecia sau Turcia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5753 secunde