Vine Ziua Copilului! Cumpăraţi jucării numai din magazine specializate!

621
Vine Ziua Copilului! Cumpăraţi jucării numai din magazine specializate! - cumparatijucarii-1622224947.jpg

Articole de la același autor

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă, în contextul apropierii zilei de 1 Iunie, achiziţionarea jucăriilor numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare. Reprezentanţii autorităţii îi sfătuiesc pe cumpărători să aleagă jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de înscrisuri cu avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Consumatorul mai trebuie să ştie că dacă jucăria nu este destinată unei grupe de vârstă, îl poate răni pe copil. De asemenea, jucăriile cumpărate pentru cei mici nu trebuie să conţină părţi mici, detaşabile, mai ales pentru copii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici. Cumpărătorii trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care spun: „Atenţie! Nerecomandat copiilor mai mici de 36 de luni. Pericol de ştrangulare”.

În plus, consumatorii trebuie să ştie şi să verifice că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, sau pe ambalaj, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Totodată, este important să se verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; să existe traducerea obligatorie în limba română, să se respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.

Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3272 secunde