Victorie pentru fermieri! Au devenit membri în comisia care elaborează ghidurile de finanţare europeană

1112
Victorie pentru fermieri! Au devenit membri în comisia care elaborează ghidurile de finanţare europeană - fond-1617382574.jpg

Articole de la același autor

Vizita ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în judeţul Constanţa, a aprins speranţa, că una dintre problemele stringente cu care se confruntă în ultimii ani agricultura dobrogeană ar putea fi rezolvată. Astfel, apa ar urma să curgă iar pe câmpuri, să ude culturile greu afectate anul trecut de secetă. În concluzie, fermierii dobrogeni sunt încrezători, că de data acesta, Zona Dobrogei va primi mai multă atenţie de la Bucureşti.

Câteva ore i-au trebuit, joi, ministrului Agriculturii să aducă speranţa că pământurile aride ale Dobrogei vor fi irigate în această vară. Întâlnirea de la Prefectura Constanţa şi apoi vizitarea sistemelor de irigaţii Galeşu şi Poarta Albă, care sunt în plin proces de reabilitare, sunt premisele că judeţul Constanţa ar putea scăpa de secetă prin banii care vor veni prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin conectarea tuturor factorilor de decizie la nivel local şi central. Pentru fermierii dobrogeni şi reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) discuţiile de joi au fost constructive, având în vedere că au obţinut nu numai promisiuni dar şi lucruri concrete. Astfel, au devenit membrii în Comisia locală care elaborează ghidurile pentru obţinerea fondurilor europene pentru utilizatorii de apă. O altă victorie repurtată la masa tratativelor a fost extinderea zonei de viabilitate pentru organizaţiile utilizatorilor de apă din Dobrogea pentru a deveni eligibili mai uşor în cadrul sesiunilor de proiecte cu finanţare europeană.

„Sunt patru localităţi, Poarta Albă, Murfatlar, Rasova şi Cernavodă care nu sunt în zonă cu constrângeri. Punctajul AFIR, subvenţia APIA e mai mică, dar nu banii sunt cel mai grav lucru. Fermierii se vor descurca, problema e cu comunitatea, pentru că aceste localităţi, în cadrul fondurilor europene intră în competiţie cu ceilalţi şi nu beneficiază de punctajul maxim. Stau la rând şi nu le vine rândul”, a spus Mircea Chipăilă, vicepreşedinte APAD. Ministrul Agriculturii s-a referit şi el la simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene.

„Anul trecut a fost simplificat ghidul solicitantului la ultimele sesiuni pentru măsurile care s-au acordat din banii rămaşi pentru perioada 2014-2020, facilitând accesul celor care au depus cereri. Oricum procedurile pentru atragerea banilor europeni sunt mult simplificate în agricultură, ceea ce se vede şi în absorbţia de fonduri europene care este destul de bună”, a declarat ministrul Oros.



Sistemele de irigaţii trebuie să devină de utilitate publică şi de interes naţional


O altă măsură propusă a fost de a se modifica Legea 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare, în sensul declarării sistemelor de irigaţii de utilitate publică şi de interes naţional. Totodată, s-a cerut simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru obţinerea autorizaţiilor de construire, urmând ca aceste subiecte să fie dezbătute la nivel de CSAT cât şi în Camera Deputaţilor, unde există deja o iniţiativă legislativă în acest sens. APAD a solicitat ministrului şi reglementarea condiţiilor asigurărilor din domeniul agriculturii şi au primit certitudinea că vor fi iniţiate întâlniri periodice cu reprezentanţii asiguratorilor şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară. Reprezentanţii asociaţiei au mai spus că irigaţiile nu sunt suficiente şi că pentru combaterea eroziunii solului sunt importante şi împăduririle şi perdelele forestiere. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5852 secunde