Veste bună pentru persoanele fizice autorizate

751
Veste bună pentru persoanele fizice autorizate - vestebunapentrupfa-1622380802.jpg

Articole recomandate

Activitatea prestată de PFA-uri (persoane fizice autorizate) va fi considerată vechime în muncă, potrivit unei iniţiative legislative înregistrată recent la Senat. Noua propunere legislativă vizează adăugarea unui articol nou la actul normativ privind PFA-urile, intreprinderile individuale şi întreprinderile de familie (OUG nr. 44/2008): activitatea prestată de o persoană fizică autorizată să fie considerată vechime în muncă.

„Necesitatea intervenţiei legislative este justificată de lipsa acestui articol din lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat. Faptul că nu exista în lege un articol care să menţioneze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă, a dus la două tipuri de interpretări: PFA-uri care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu şi PFA-uri care, din cauza acestei omisiuni din legislaţie, s-au auto-angajat pe salariul minim pe economie şi astfel au ajuns în situaţia în care lunar plătesc două rănduri de taxe către stat”, se precizează în nota de fundamentare. Acum, o persoană care prestează ca PFA nu are dreptul la vechime în muncă. Dar dacă angajează o altă persoană care face exact munca PFA-ului având contract de muncă are dreptul la vechime în muncă. Dacă eşti PFA cu trei angajaţi şi împreună faceţi acelaşi fel de activitate, cei trei angajaţi au dreptul la vechime, iar angajatorul PFA, nu. De aceea, noua propunere legislativă vine să corecteze o scăpare care a creat mari bătăi de cap. Astfel, OUG nr.44/2008 se va modifica şi completa cu următoarele două subpuncte la articolul 18: (1). Activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

(2). Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioadă în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4842 secunde