Veste bună pentru navigatori! Ce se întâmplă cu prelungirea valabilităţii carnetului de marinar

5362
1
Veste bună pentru navigatori! Ce se întâmplă cu prelungirea valabilităţii carnetului de marinar - fondvestebunapentrunavigatoripre-1644162158.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern mult așteptat de navigatorii români, prin care se modifică regulamentul de aplicare a OG nr. 42/1997 privind transportul naval.

Potrivit actului normativ, valabilitatea carnetului de marinar (condiționată de valabilitatea avizului medical și psihologic) crește de la doi la cinci ani. De această măsură vor putea beneficia 39.536 de navigatori atestați pentru sectorul maritim și 14.783 de navigatori din sectorul fluvial, care, potrivit Autorității Navale Române, aveau documentele valabile la data de 22 noiembrie 2021.

În referatul care însoțește proiectul de act normativ se precizează următoarele: „În condițiile actualei epidemii globale, când tot mai mulți armatori cer ca documentele să fie valabile minimum 8 luni, această situație duce, de cele mai multe ori, la reînnoirea carnetului de marinar, mai devreme de 2 ani. Mai mult decât atât, prin prelungirea valabilității carnetelor de marinar, navigatorii români pot rămâne la bordul navelor mai mult timp, evitându-se astfel schimbarea lor cu alți navigatori din alte state, unde valabilitatea carnetului de marinar este de până la 10 (zece) ani și nu este condiționată de valabilitatea avizului medical.”

Proiectul de act normativ a fost inițiat în urma demersurilor Sindicatului Liber al Navigatorilor, care au început încă din anul 2017. Timp de aproape cinci ani, liderii organizației au bătut pe la ușile celor ce s-au perindat la „cârma” Ministerului Transporturilor, încercând să-i convingă să modifice regulamentul. De fiecare dată s-au lovit de rezistența birocratică a sistemului.

Ultima intervenție a avut loc pe data de 20 ianuarie 2022, când delegația SLN s-a întâlnit cu Sorin Grindeanu, actualul ministru al transporturilor, care a promis pe loc că va da curs solicitării. Și uite că s-a ținut de cuvânt.

Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până pe data de 14 februarie 2022, după care va fi înaintat guvernului pentru a fi discutat și aprobat.



Comentează știrea

Cititor
7 februarie 2022
Erată

"Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până pe data de 14 februarie 2021, după care va fi înaintat guvernului pentru a fi discutat și aprobat." Corectați cu 2022. Sperăm să treacă

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5131 secunde