Valul patru al pandemiei a scumpit locurile de veci. Cu cât se mai vând în Constanţa

2611
Valul patru al pandemiei a scumpit locurile de veci. Cu cât se mai vând în Constanţa - fond1-1634664059.jpg

Articole de la același autor

De aproape doi ani de zile de când pandemia a decimat populaţia din cauza noului coronavirus, cimitirele din Constanţa aproape că s-au umplut până la refuz. Goana după un loc de veci a făcut să fie misiune imposibilă, în condiţiile în care, conform administratorilor locali, doar cimitirul Municipal cunoscut şi ca Energia mai are locuri de înhumare. Am făcut şi noi un periplu prin principalele cimitire ortodoxe din oraş şi am văzut care este situaţia.

Din cele cinci cimitire ortodoxe din municipiul Constanţa, potrivit Serviciului Gestionare Cimitire, nu mai sunt locuri de veci de vânzare, de mulţi ani. Cimitirul Central, Anadalchioi, Palazu Mare, Constantin Predescu (Palas) şi Viile Noi fiind cimitire care au fost date în folosinţă cu ani în urmă, figurează ca cimitire închise. Singurul care mai are locuri de veci de vânzare este Cimitirul Municipal, dar şi aici, în ultimii doi ani a fost ocupat în proporţie de 90% din capacitatea maximă.

„Mi-a murit o verişoară şi am venit să cumpărăm un loc de veci pentru că nu avea. Preţul a crescut foarte mult. Acum ne-au cerut 12.000 lei pentru o criptă cu trei nivele, iar noi am dat la început, când abia se deschisese cimitirul în jur de 4.000 de lei. În preţ mai intră şi crucea, fotografia ceramică şi casa funerară pentru o persoană pentru 24 de ore la comun. Când eşti la necaz nu te mai uiţi la bani şi scoţi de unde ai, de unde nu ai dacă eşti nevoit”, ne-a spus Graţiela Pintilie, cumpărătoarea unui loc de veci în Cimitirul Municipal din Constanţa.

Pe lângă locul de veci mai trebuie plătită taxa de concesionare, care este diferită în funcţie de ani. Pentru 25 de ani mai trebuie să scoateţi din buzunar 568,50 lei sau pentru 49 de ani, taxa este 1.113 lei. Desigur, administratorii Cimitirului Municipal oferă posibilitatea cumpărării locului de veci şi în rate, se poate negocia în funcţie de situaţia cumpărătorului.

Pe piaţa neagră, locurile de veci se vând fără perdea

Chiar dacă este lege care spune că cimitirile publice sunt domeniu public iar locurile de veci nu pot fi vândute, altfel stau lucrurile la o simplă căutare pe internet. Platformele de vânzare-cumpărare nu ţin cont de nimic şi publică anunţuri cu vânzări a locurilor de veci sau a contractelor de concesiune. Vremurile sunt tulburi şi oamenii dornici de câştiguri suplimentare scot la vânzare sau „donează” cripte de familie numai să facă rost de câţiva bănuţi pentru iarna care vine. Astfel, se vând locuri de veci cu prețuri de 42.500 de lei pentru „o poziţie bună” şi 10.500 lei în cimitirul de pe Baba Novac. În Cimitirul Municipal se vinde un loc de veci prin mica publicitate mai mult decât l-ai cumpăra direct de la sursă, cu 15.500 de lei în loc de 12.950 lei, semn că preţul va creşte la particulari.

Tot de pe Internet aflăm că altcineva predă contractul de concesiune pentru Cimitirul Central contra sumei de 2.500 de lei şi precizează în anunţ, că actele notariale vor fi suportate de cel care cumpără. O altă persoană scoate la vânzare pentru 20.000 de lei, un loc de veci cu trei locuri tot în Cimitirul Central. Pe un alt site sunt de vânzare locuri de veci la Palazu Mare, liber de construcţii, adică direct la pământ la preţul de 3.000 lei. În Cimitirul Constantin Predescu, trei locuri în criptă sunt de vânzare la 5.000 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6421 secunde