Va exploda "piața neagră" a chiriilor!

1175
7
Va exploda

Articole de la același autor

Bugetul de stat va primi, după 1 ianuarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgen-ță ce prevede plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile obținute din chirii, o nouă lovitură, a doua în nici jumătate de an, sunt de părere agenții imobiliari constăn-țeni. De ce? Începând de anul viitor, toate persoanele fizice datorează bugetului Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate o cotă de 5,5% aplicată veniturilor din chirii, indiferent dacă persoana respectivă contribuie deja la acest buget prin sume deduse din alte venituri. Ordonanța care prevede acest lucru a fost deja publicată în Monitorul Oficial, la sfârșitul săptămânii trecute. 

Noua prevedere nu face altceva, spun agenții imobiliari, decât să determine tot mai mulți constănțeni care închiriază locuințe să nu mai declare contractele și la Administrația Financiară. Astfel, scapă de plata contribuției la sănătate, însă pe de altă parte, nici la bugetul de stat nu mai ajunge impozitul pe venit.

"Rezultatul va fi o micșorare a închirierilor declarate. Deja s-a putut vedea prima scădere, odată cu obligativitatea certifica-tului energetic. Este o măsură incorectă. Dacă un om are cinci apartamente, și sunt cazuri, el trece la 16% impozit. Acest om plătește, dacă are și două joburi, șapte contribuții la sănătate. Măsurile ar trebui să fie pentru oameni, nu împotriva lor. Noi am fost întotdeauna pentru înregistrare, pentru că asta înseamnă siguranță, moralitate, dar acum rămâne la latitudinea fiecăruia. Poate ar fi trebuit consultați și specialiști din domeniul nostru de activitate", a precizat Liliana Băncilă, reprezentantul unei agenții imobiliare din Constanța.

De altfel, majoritatea celor care lucrează în domeniu spun că această măsură va face mai mult rău decât bine, așadar speră că se va renunța totuși, într-un fel sau altul, la ea, și asta deoa-rece sunt fermi convinși că bună parte dintre cei care obișnuiesc să-și declare contractele de închiriere la Fisc (și care deja se văd obligați să mai dea și câteva sute bune de lei pentru certifi-catul energetic) se vor gândi, de la 1 ianuarie 2014, de două ori înainte să facă acest pas.

Prețurile chiriilor rămân pe loc

Poate mulți s-ar aștepta ca prețurile chiriilor să fie influențate de acest nou "bir", însă nu este neapărat așa, asta și pen-tru că majoritatea proprietarilor de locuințe nu vor trece pe la Administrația Financiară. De altfel, piața chiriilor este, de regulă, una destul de stabilă, lucru ce s-a putut vedea și în ultimii ani. Criza care a dat de pământ cu prețul apartamentelor și caselor din Constanța nu prea s-a resimțit pe segmentul de închirieri. Potrivit imobiliarilor, este o afacere care merge în orice perioadă, câtă vreme există un raport corect între cerere, ofertă și preț.

Valoarea minimă luată în calcul, 41 de lei

Constănțenii care obțin venituri din chirii vor fi nevoiți să achite 5,5% CASS, în limita a cinci salarii brute (nivelul actual al salariului brut pe economie este de 2.223 lei). Astfel, chiar dacă veniturile din chirii depășesc acest plafon se va achita lunar maximum 611 lei. "Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (…) este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezen-tând contribuții sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului și nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea de 5 ori a câștigului salarial mediu brut", se precizează în OUG.

Comentează știrea

noni
24 septembrie 2013
vreti voi multe

Incompetenta unora, in carca celorlati. Cand este evident ca ei sunt impotenti mental , sa faca ceva bun, mai pun un bir. O sa incasatie draqu sa va ia. Cum demonstrati voi ca cei ce stau cu chirie, nu sunt rude sau prieteni care stau in casa mea, pur si smplu. Sau nu mai am voie s afac acte de caritate, ca trebuie sa dau impozit si pe fapte bune ??? Cum demonstrati voi ca se percepe chirie de la familie sau prieteni ?? Asta demonstreaza , ca ce visati seara, faceti dimineata, dar oricum cheltuiti prost toti banii colectati de stat, asa ca .... va astept sa vad ce efect va avea acest demers. Statul, sta pe banii mei, ideea este ca eu sa-l fac sa stea cat mai putin oe banii mei. Jegurilor, din veniturile mele se duc 30 % pe CAS, 24 % pe TVA, inca 16% pe alte taxe si kakaturi de ale voastre si uite asa se fac 70 % din venituri catre voi. PE MUNCA MEA ???? VA TREZITI VOI DIMINEATA SI MERGE-TI LA MUNCA CU MINE, PUTORILE DRAQULUI ????

FONDURI EUROPENE
24 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: crestereaprepelitelor. ro

FONDURI EUROPENE
24 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati: cultivareaciupercilor. ro

ath
24 septembrie 2013
Ce a spus Nostradamus despre chirii ?

Versetul 66(din Apocalipsa la Constanta): "Pentru că lucrăm împreună, pentru că suntem împreună de atâția ani, eu sunt împreună cu dumneavoastră, eu sunt împreună cu patroni, muncitori, bucătari, femei de serviciu, care lucrează în turism, pentru că mulți CASTIGAM de pe urma turiștilor care vin în Constanța, cei care lucrează direct, cei care închiriază... Ați văzut întotdeauna că AM LASAT ACEST LUCRU LA LIBER. Cei care pot, mai vând, mai INCHIRIAZA, se mai mută dintr-un apartament în altul ca să mai câștige CATE UN BANUT" -a declarat Radu Mazăre, cu ocazia unei vizite la restaurantul Cleopatra din Mamaia, acolo unde se servea o masă gratuită pentru persoanele cu venituri reduse.Banutul asta se numeste "completarea veniturilor" pentru sarmani .Draga Cuget Liber,eu nu inteleg de ce va mai chinuiti.

Mazarius Di Stephano Di Radius
24 septembrie 2013
Non capisco

Bravo Noni, asa este, mergeti voi la munca cu noi ?...Cum se scrie corect maică ?...futuva muman cur ?....sau...fu-tu-va muma'n cur ?...ori cum ar fi corect, teza este aceeasi, sa va ia Dracul de nemernici, de sanatori si parlamentari, de consilieri locali, de popi si primari, hoti cu totii !!! Abia astept sa votez un maxim de 300 parlamentari, votati si voi la fel, sa le dam o lectie acestor idioti care, zic ei, conduc tara, nu !!!.... se umplu de bani si proprietati furate de la popor, si vor asigurari de sanatate din chirii....huuuooooo haimanalelor, aveti declaratiile de avere pe 18, 26, 36 de pagini si vreti de la noi 5,5 % pentru asigurari de sanatate din chirii ?..unde-i logica, cine este asigurat din chirii ?...

noni
24 septembrie 2013
pt non capisco

Votul ala cu plus, e de la mine, ca sa stii. In al doilea rand votez, iar, acea lege cu 300 de mincinosi. Doar ca de data asta merg pe 298, vreau sa-l elimin din schema pe fratele lui Mazare si pe Agaton, care sustine ca nemultumitii din CTA sunt de fapt inadaptatii si frustratii. I-as transmite sa ma pupe in kur, dar nu am unde. Am o sila de ei de nu i-mi trece nici cu lamaie... Vorba ta, lor nu le ajunge un top de hartie pt declaratia de avere, noua nu ne ajunge un top de hartie pentru taxele si impozitele pe care trebuie sa le suportam. Si mai am o intrebare pt Cuget, cand investigati de ce Mazare cere sa se achite 600 de eur mp pt maghernitele din Ferentari Tomis 3, cand initial a spus ca la 5000 iese un apartament ? CUM DRAQU E DE 10 ORI MAI MULT CAND TREBUIESC PLATITE ?? Aveti tupeu sa comentati stirea, CUGET ? Sau e Muget ? .. cum se scrie ? non capisco !!

Răspuns la: Non capisco
Adăugat de : Mazarius Di Stephano Di Radius, 24 septembrie 2013
Bravo Noni, asa este, mergeti voi la munca cu noi ?...Cum se scrie corect maică ?...futuva muman cur ?....sau...fu-tu-va muma'n cur ?...ori cum ar...
parlamentar
25 septembrie 2013
taxe

Ma intreb de ce politicienii care au vile la Baneasa nu platesc taxele de baza cel putin,care castiga 3000 de euro pe luna?? Parlamentarii sunt lasati in pace si problema este ca nu au numai o vila si doua majoritatea dintre ei,mai sunt care au si trei. Dar legea cu 5.5% ptr.asigurari de sanatate din apartamentele inchiriate,este cam absurda, de unde au mai scos-o si cum o poate statul sa o declare oficiala si scrisa in Monitorul Ofical,cand romanii abia mai supravietuiesc si parlamentarii se chefuiesc si labalesc pe banii stransi din taxe. Medicii si sistemul medical din Romania e jale mare ,mare jale.Medicii au salar in jur de 3.000 de RON,nu e de ajuns? Fiul meu a facut convulsie si am chemat salvarea de urgenta,dar a venit mai repede sotul de la munca cu masina decat salvarea,cand am ajuns noi la spital atunci salvarea era abia in fata blocului.RUSINE! Vecinii sau mirat.Si vreti bani de sanatete,atunci privatizati totul,si fiecare care merge la spital sa plateasca inca vreo 2 sau 3 lei,cum se face in alte tari civilizate. Platesti lunar asigurarea ta care ti se cuvine din venit si cand mergi la consultatie inca 2 dolari. Nu e clara legea si mai ales daca e asa fiecare oras sa isi faca legea lui ca si in America fiecare stat cu legile lui. A-ti distrus familii cu scumpirile si tampeniile voastre plus de asta a-ti aruncat tot tineretul peste granite si parintii fara locuri de munca si mai ales copii lasati fara parinti plecati peste hotare ce a-ti facut cu tara Romaneasca?? Mai are si va mai avea vreun viitor??? Cu ce fel de oameni: hoti,puscariasi,spitalele pline de copii abandonati,pana la refuz a-ti umplut puscariile,un sistem prea ignorat fata de populatie in Romania. Ar trebui sa iesiti in strada si sa va aparati tara sau sa mergeti dn tara cel mai bine,decat sa suportati tampeniile parlamentarilor,e o prostie. Pa aveti grije de voi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5797 secunde