Usturoiul românesc pornește războiul împotriva usturoiului de import

465
Usturoiul românesc pornește războiul împotriva usturoiului de import - usturoiulromanesc-1523550166.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat o întâlnire de lucru, la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate (Copălău - județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș), reprezentanți ai marilor importatori din România, interesați de contractarea unor cantități mari și constante de usturoi românesc, precum și reprezentanți ai autorităților locale. 


Potrivit statisticilor oficiale, suprafața cultivată cu usturoi în România, în anul 2017, a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.


S-a discutat despre greutățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, lipsa mașinilor și utilajelor necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței.


Din discuții a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.


Este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a adus la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile, pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din țări terțe. În același timp, se are în vedere identificarea de soluții pentru sprijinirea sectorului și crearea de lanțuri de distribuție, între producători și comercianți. În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Aprilie 2018
Stire din Economie : Mozaic economic
Miercuri, 04 Aprilie 2018
Stire din Economie : Agricultura, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.4026 secunde