Universitatea Maritimă din Constanța contribuie la securitatea cibernetică în domeniul maritim

548

Articole de la același autor

• Interviu cu conf. univ. dr. ing. Gabriel Raicu – prorectorul UMC pe probleme de cercetare-dezvoltare


- Domnule prorector, în curând, orașul nostru va fi gazda a două evenimente dedicate securității cibernetice și strategiilor de securitate. Unul dintre ele este organizat chiar de Universitatea Maritimă din Constanța. Vă rog să ne vorbiți despre el!
- Este vorba de cea de a treia ediție a conferinței privind securitatea cibernetică la Marea Neagră, care va avea loc în perioada 16 – 18 mai 2019, a cărei tematică este centrată pe domeniul maritim. Celelalte două ediții au avut loc în martie 2017 și în iunie 2018. De ce ne preocupă această problematică? Cititorii ziarului "Cuget Liber" trebuie să știe că securitatea cibernetică în domeniul maritim s-a dovedit a fi, în ultima perioadă, o piatră grea de încercare pentru comunitatea globală. Ca urmare a creșterii nivelului tehnologic al navelor și al activităților de operare portuară, au apărut noi categorii de riscuri ce trebuie abordate de specialiști, dar trebuie să fie cunoscute și de toți cei ce lucrează cu aceste tehnologii. Menționez faptul că UMC organizează prin forțe proprii această conferință. 
– Cine participă la eveniment?
- Au subscris o serie de organizații naționale și internaționale din domeniu, precum Organizația Maritimă Internațională, BIMCO, Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și Informațiilor (ENISA), Ministerul Comunicațiilor, care va fi reprezentat la nivel de ministru, Ministerul de Externe, societatea de clasificare Lloyd, actori economici de pe piața securității cibernetice, experți din zona Mării Negre și alți experți internațional. Cei mai mulți dintre participanți vor prezenta comunicări în cadrul conferinței. Suntem onorați că reuniunea se desfășoară sub înaltul patronaj al Președinției României la Uniunea Europeană. 
- Ce aduce nou această reuniune? 
- La fiecare ediție, noi, organizatorii, ne-am străduit să aducem un element de noutate. Astfel, la prima ediție a fost semnat un document comun, la care au subscris, printre alții, IMO, BIMCO, INTERTEL, companii de asigurări. Documentul a fost adresat Organizației Maritime Internaționale și propunea acțiuni în vederea creșterii gradului de conștientizare și de instruire în domeniul securității cibernetice la bordul navelor. La cea de a doua ediție, am reușit să atragem atenția prin prezentările în direct, care au inclus testarea unor vulnerabilități ale echipamentelor și sistemelor utilizate la nivel global. Participanții au putut să se convingă de existența acestor riscuri, de faptul că, dacă cineva ar dori să le exploateze, ar putea să o facă. Drept urmare, cei vizați și-au securizat, ulterior, sistemele. De asemenea, o serie de furnizori de soluții au dorit să colaboreze în cadrul acestei conferințe pentru a-și oferi experiența în vederea îndepărtării riscurilor identificate. Sub umbrela Ministerului Comunicațiilor, UMC a înființat un centru de excelență în securitatea cibernetică. Acesta a reușit să atragă colaborarea unor persoane cu înaltă specializare, din partea unor organizații, precum Asociația Română pentru Educație și Cultura de Securitate (ARECS). Acum, la cea de a treia ediție, ne propunem să prezentăm un raport complex, întocmit în cadrul acestui centru de excelență. Este un document complex, în care sunt prezentate problemele identificate în cadrul transporturilor multimodale din România și riscurile în domeniul securității cibernetice din domeniul maritim. Un alt element de noutate al viitoarei conferințe constă în prezentarea unui Cyber Range educațional, precum și a unui portal în care sunt agregate toate știrile de pe plan mondial privind securitatea cibernetică. În această bază de date s-au adunat aproape o sută de mii de articole pe această temă. Ele reprezintă un instrument valoros de studiu pentru cercetători, pentru cei ce furnizează soluții de securitate cibernetică. 


- Problema costurilor securității cibernetice figurează printre temele abordate la viitoarea conferință? 
– Una dintre secțiuni va cuprinde elemente de financial tehnology – FinTech - (tehnologii financiare). Este o direcție de simplificare a tranzacțiilor comerciale cu ajutorul computerului și comunicațiilor la distanță. M-ați întrebat de costuri? Într-adevăr, securitatea cibernetică generează costuri importante pentru fiecare afacere. Însă efectele atacurilor cibernetice duc la apariția unor costuri cu mult mai mari decât cele de protecție cibernetică. În ultimii doi ani, asistăm la o creștere masivă a numărului de incidente cibernetice în domeniul maritim. Toate s-au soldat cu costuri uriașe. Încet-încet, companiile au început să conștientizeze riscurile la care se expun, fapt reflectat în bugetele alocate măsurilor de securitate cibernetică. Dacă ni se pare că securitatea cibernetică e scumpă, atunci ar fi bine să vedem care este prețul lipsei de securitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5525 secunde