Uniunea cooperativelor românești din sectorul vegetal se extinde

174
Uniunea cooperativelor românești  din sectorul vegetal se extinde - uniuneacooperativelor-1528728737.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc ședința adunării generale a Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV. Cu acest prilej, au fost primite cinci noi cooperative agricole în organizație, cu o cifră de afaceri însumată de peste 150 milioane de lei. Totodată, suprafața agricolă exploatată de cooperativele din uniune crește cu 20%.

Cooperativele agricole reunite în UNCSV însumează peste 350 de persoane juridice și fizice, care exploatează suprafețe între 10 ha și 3.400 ha.

Cooperativele agricole sunt "singura cale optimă de reducere semnificativă a riscurilor principale la care sunt expuși agricultorii individuali, indiferent de mărimea lor. Rolul cooperativelor este să ajute la optimizarea costurilor membrilor și să aducă valoare adăugată produselor prin investiții în comun. Cooperativele agricole performante trebuie să răspundă nevoilor majorității membrilor, scopului pentru care au fost create și să combine negocierea cu mutualizarea, standardizarea și optimizarea", susține conducerea uniunii.

În cadrul reuniunii, cooperativele participante au făcut schimb de experiență, au dezbătut problemele cu care se confruntă și proiectele legislative de interes, au stabilit direcția ce trebuie urmată de uniune și au reactualizat obiectivele acesteia.

Misiunea de bază a UNCSV este încurajarea dezvoltării și eficientizării activității fermierilor, cu ajutorul cooperativelor agricole românești.

Uniunea consideră că principalele cinci urgențe ale momentului sunt:

- susținerea în comisiile de specialitate din Parlament și plen a unor propuneri echitabile de îmbunătățire a legii înstrăinării terenurilor extravilane;

- elaborarea și susținerea în fața autorităților a propunerilor constructive pentru eficientizarea activității și capitalizarea cooperativelor în interesul tuturor membrilor pentru îmbunătățirea proiectelor legislative privind legea cooperativelor agricole;

- promovarea și validarea facilităților fiscale pentru cooperativele agricole și membrii acestora;

- remedierea problemelor legislative privind circulația tractoarelor, combinelor și autopropulsatelor pe drumurile publice;

- clarificarea problemelor privind cadastrul agricol și tranzacțiile cu terenuri agricole.

Nicolae Sofone, președinte UNCSV, a subliniat: "Cooperativele agricole nu reușesc să-și apere interesele în mod individual. Am considerat că este necesar să trecem la următorul nivel, acela de a forma și consolida o uniune de ramură pe sectorul vegetal care să aibă o implicare activă în realizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea, eficientizarea și capitalizarea cooperativelor pentru a aduce valoare adăugată produselor agricole ale fermierilor membri."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 07 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Joi, 31 Mai 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 10 Mai 2018
Stire din Economie : Meridianele economiei
Pagina a fost generata in 0.4931 secunde