Un portcontainer german a fost eliberat printr-o operațiune în forță a US Navy

670
Un portcontainer german a fost eliberat printr-o operațiune în forță a US Navy - eb2af3c11079cf65589c05c5240a1541.jpg

Articole de la același autor

Sezonul musonilor s-a încheiat și, odată cu îmbunătățirea condițiilor de navigație, pirații somalezi și-au reluat activitatea în Golful Aden. Pe data de 8 septembrie 2010 au fost înregistrate trei atacuri asupra unor nave comerciale, unul soldându-se cu capturarea vaporului.

Prima victimă a fost nava comercială de 6.375 tdw "Olib G" (construită în 1988), sub pavilion Malta. Potrivit EU Navfor (forța navală de intervenție a Uniunii Europene), nava se deplasa prin coridorul de securitate, din Golful Aden, recomandat de flotele de război care patrulează în zonă. "Olib G" a transmis semnalul de pericol, anunțând că o ambarcațiune suspectă se apropie de ea. După câteva încercări de a contacta vasul comercial, nava de război "USS Princeton" a trimis un elicopter în zonă. Pentru că echipajul său a observat doi pirați la bordul lui "Olib G", nu s-a intervenit. La bordul navei capturate se află 18 navigatori, dintre care 15 georgieni și 3 turci.
Un al doilea atac a avut loc împotriva portcontainerului german, de 735 TEU "Magellan Star" (7.933 tdw, construit în 2002), sub pavilion Antigua & Barbuda. Nava descărcase marfa în Indonezia și se întorcea din voiaj. Atacul s-a produs la ora 8 (timpul local), în Golful Aden, pirații reușind să urce la bord.
Cei de pe "Magellan Star" au aplicat procedura recomandată în astfel de situații și s-au baricadat în cabine, solicitând ajutorul flotelor de război. Echipajul este format din 11 navigatori, dintre care 6 filipinezi, 2 ruși și câte un bulgar, polonez și ucrainean.
Prima care a răspuns cererii de ajutor a fost o fregată turcească. Apoi, au sosit și navele americane "USS Dubuque" și "USS Princeton". Flotila de război a rămas în apropierea portcontainerului, în așteptare, pentru a analiza situația și a stabili dacă se poate interveni fără a pune în pericol viața marinarilor de pe "Magellan Star".
În cursul zilei de joi, 9 septembrie, la ora 5, un comando de 24 de infanteriști marini americani, din cadrul unei unități expediționare a US Navy, a abordat nava "Magellan Star". Forța de expediție a preluat controlul portcontainerului, echipajul și nava fiind, în prezent, în siguranță. Nu s-a tras niciun foc de armă, pirații fiind luați prin surprindere. 9 bandiți au fost făcuți prizonieri. Operațiunea de eliberare a fost aprobată de Robert Gates, secretarul de stat pentru apărare.
Cea de-a treia navă atacată pe data de 8 septembrie este cargoul de 28.126 tdw "Miltiades" (construit în 1983), sub pavilion Jamaica. Încărcat cu îngrășăminte, acesta se îndrepta dinspre Suez spre India, având 23 de oameni la bord. Atacul a eșuat și cinci sau șase pirați au fost arestați. În prezent, "Miltiades" este liber și își continuă drumul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7251 secunde