Un festival al aromelor și gusturilor internaționale: Summer Street Gourmet

1193

Articole de la același autor

Tradiția vânzării preparatelor culinare pe stradă este foarte veche la Constanța. Prin anii ’50 ai secolului trecut, vânzătorii ambulanți ofereau halviță, susan, baclavale și bragă, iar câteva prăvălioare vindeau, de la fereastră, plăcinte calde, iaurt de oaie, bragă și pahare cu bere.


În preajma sărbătorii Zilei Marinei Române, comerțul stradal exploda. Municipalitatea și cooperația de consum organizau un adevărat festival culinar. Străzile din zona peninsulară intrau sub ocupația tarabelor cu delicii, fiind botezate ad-hoc: Stradela Plăcintelor, Stradela Micilor, Stradela Baclavalei, Stradela Brânzeturilor, Stradela Iaurtului, Stradela cu Bragă. În acele zile, din zori și până seara târziu, localnicii și turiștii se plimbau prin peninsulă, făcându-le mare vânzare tarabagiilor. 


Tradiția s-a menținut la Constanța, dar și-a schimbat forma și conținutul, ca efect al globalizării. Alături de preparatele tradiționale românești și turcești, au apărut cele inspirate din rețetele americane, mexicane, chinezești ori japoneze.


Hot-dog-ul și burritos, burger-ul și shaorma, nachos și sushi au fost rapid adoptate de o comunitate cosmopolită, deschisă experiențelor culinare și grăbită să își potolească foamea. 


Denumirile prăvăliilor și-au pierdut parfumul și culoarea locală, americanizându-se. Locul Plăcintăriei "Laleaua Neagră" sau al Covrigăriei "Macul Roșu" a fost luat de impersonalul "Fast-Food" ori "Street - Food".


Impactul globalizării poate fi observat cel mai bine la evenimentul Summer Street Gourmet ("Gurmandul de pe strada verii", cum l-am tradus eu, dându-i o nuanță poetică), găzduit în parcarea Centrului Comercial VIVO! Constanța, în perioada 26 - 29 iulie 2018. Vedeți, stimați cititori, până și organizatorii - Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, în parteneriat cu Centrul Comercial VIVO! Constanța – au cedat tentației de a-i da acestei manifestări comerciale un nume american. 


Organizat în premieră în Constanța, Summer Street Gourmet reunește foodtruck-uri, van-uri și rulote (altfel spus: autovehicule amenajate pentru prepararea, păstrarea și vânzarea produselor culinare pe stradă) ale unui număr de 20 de firme, din care jumătate sunt din Constanța. 


Vă propun, stimați cititori, să dăm o raită prin locație și să studiem oferta. Ohh! În aer plutesc miresme ce te fac să salivezi mai abundent decât câinele lui Pavlov. 


Rulota firmei "Angelo" din Tulcea îi ademenește pe vizitatori cu produse de patiserie, cofetărie și zacuscă. Iată câteva dintre delicii: ecler fondant (3 lei), prăjitură cu nucă (7 lei), Alcazar (6,50 lei), plăcintă cu brânză (20 de lei kilogramul), prăjitură cu vișine (6,50 lei), prăjitura Buenos’ Angelo (7,50 lei), zacuscă cu pește – somon sau macrou (16,50 lei borcanul de 280 grame), zacuscă de legume (13,50 lei borcanul de 280 grame).


Firma Love for Food din București vinde waffles sandwiches – sandviciuri din foi de aluat care au la mijloc nutela sau banane, caise ori căpșuni, ciocolată ori kiwi, miere ori vișine. În funcție de numărul straturilor din sandvici, costă între 13 și 15 lei. Preparatul este originar din Belgia.


Aromele și gustul însoritului Mexic au fost aduse la eveniment de firma Mr. Red Mexican, al cărei patron a făcut un stagiu de pregătire în Statele Unite și o lună la vecinul din sud. Oricât ai fi de sătul, numai citind denumirile exoticelor preparate și te apucă foamea: tachos de pui cu nachos (25 lei), quasadilla de pui cu nachos (25 lei), buritos de pui cu nachos (25 lei), burger mexican cu nachos (25 de lei), nachos cu salsa și avocado (20 lei).


Arta culinară a Țării Soarelui Răsare este reprezentată de firma Japanos din București, al cărei bucătar șef este o japoneză. Printre preparatele din oferta ei se numără: yakibuta burger – conține porc marinat în soia, fiert și rumenit la rotisor, usturoi, ghimbir și ceapă (25 lei); teriyaki chicken – burgher grill din pulpă sau piept de pui, teriyoki, maioneză, wasabi și tempuka, ceapă crocantă (19 lei); yakitori – frigărui din piept de pui cu sos yakitori (17 lei); gyoza - colțunași cu legume și carne de porc tocată (5 bucăți 19 lei).


Mă voi opri aici, stimați cititori, din acest periplu gastronomic, invitându-vă să vizitați micuțul târg din parcarea Centrului Comercial VIVO! Constanța. Vorba aceea: o mie de vorbe frumoase nu fac cât un buritos sau un colțunaș japonez.


Înainte de a-mi lua rămas bun de la dumneavoastră, vă reamintesc că evenimentul Summer Street Gourmet se desfășoară în perioada 26 - 29 iulie 2018, în intervalul orar 10 - 22. Mă grăbesc să vă părăsesc, căci o quasadilla de pui cu nachos îmi face cu ochiul!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 1.675 secunde