€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

UMC vine în sprijinul ofițerilor maritimi mecanici și electricieni

Ştire online publicată Joi, 18 Mai 2017. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Amendamentele de la Manila ale Codului STCW au devenit obligatorii de la 1 ianuarie 2017. Potrivit acestora, ofițerii maritimi mecanici și electricieni trebuie să facă un curs special, pentru a dobândi competențe în operarea sistemelor de înaltă tensiune (High Voltage systems), aflate în dotarea celor mai moderne nave maritime.


Vestea bună este că navigatorii români nu vor fi nevoiți să umble prin lume, pentru a găsi o instituție care organizează astfel de cursuri. De-acum încolo, se vor putea pregăti acasă, în România. 


Ieri, la Universitatea Maritimă din Constanța a avut loc prezentarea publică a laboratorului de tensiuni înalte și a celui de acționări electrice. Au fost de față reprezentanți ai Autorității Navale Române, cadre didactice, studenți și ziariști.


În cuvântul său, profesorul univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul universității, a subliniat faptul că înființarea celor două laboratoare este motivată de noile reglementări adoptate de Organizația Maritimă Internațională și de faptul că tot mai multe nave vor fi acționate electric.


„Laboratorul de tensiuni înalte funcționează în condiții reale. Lucrând cu aceste echipamente și instalații, studenții și navigatorii sunt instruiți cum să efectueze, în condiții de securitate, o activitate ce se poate dovedi extrem de periculoasă, având în vedere faptul că tensiunea maximă care poate fi obținută ajunge la 20.000 de volți. E o tensiune mortală. Pentru cei ce se vor pregăti în acest laborator, lucrul într-o stație de tensiuni înalte nu va mai prezenta vreun secret”, a spus Panait.


Remarcabil este faptul că laboratorul este o creație proprie a Universității Maritime din Constanța, a departamentului științe inginerești în domeniul electric, condus de profesorul univ. dr. Marian Dordescu. Echipamentele au fost achiziționate, dar instalarea lor și construcția întregului sistem au fost efectuate de studenți, absolvenți și cadre didactice. Printre cei ce au participat la acestă realizare se numără și inginerii Cristian Iacob (promoția 2014), Ionuț Dumitrache (promoția 2014) și Bogdan Iacovici (promoția 2016).


În schimb, laboratorul de acționări electrice a fost achiziționat. Trebuie precizat că acesta este dotat cu tehnica cea mai modernă pe plan mondial. În cadrul lui se execută lucrări cu studenții, lucrări de doctorat și de cercetare științifică, pentru a determina care sunt cele mai bune metode de acționare electrică într-o instalație navală.


„Numai Universitatea Maritimă din Constanța deține un laborator de tensiuni înalte, care funcționează în condiții reale. Cursurile se adresează tuturor ofițerilor și viitorilor ofițeri din domeniile electromecanică, electrotehnică și, în ultima perioadă, și ofițerilor electricieni care s-au specializat, la universitatea noastră, în electronică și telecomunicații.


Cursul este aprobat de Autoritatea Navală Română, iar certificatele de absolvire sunt eliberate de UMC. Ele sunt recunoscute oriunde în lume, având în vedere faptul că ANR se află pe lista albă a Organizației Maritime Internaționale. 


Înscrierile au început chiar din data de 17 mai 2017, iar primul curs va debuta la 1 iunie. Durata cursului este de o săptămână. Avem deja solicitări. Pe plan internațional, prețul unui astfel de curs este de circa 400 euro de cursant. Noi vom avea un preț mai mic”, a declarat rectorul universității.


Datorită obligativității impuse de IMO, mai toate națiunile lumii se străduiesc să organizeze astfel de cursuri și labora-toare. „În Varna, există un astfel de curs, care este aprobat de Autoritatea Navală Bulgară, dar acesta este realizat «la rece». Niciuna dintre instalații nu e conectată la rețeaua electrică. Un astfel de curs nu îți permite să verifici ce se poate întâmpla în realitate. Se execută doar manevre de închidere, deschidere, se povestește ce ar trebui făcut, fără să existe niciun risc. Totul este o simulare. Desigur, laboratorul nostru impune o mare responsabilitate din partea universității, a cadrelor didactice. Toți cei ce vor urma acest curs vor fi instruiți suplimentar în domeniul protecției muncii și al lucrului în instalațiile electrice. Vor fi continuu supravegheați”, a spus Cornel Panait.


Organizarea acestor cursuri și laboratoare de către Universitatea Maritimă din Constanța contribuie la creșterea calității forței de muncă marinărești pregătite în România. Țara noastră este unul dintre cei mai importanți furnizori de personal navigant ai Europei și ai lumii, calitatea acestuia fiind recunoscută de armatorii străini și de organizațiile maritime internaționale.


Este de așteptat ca, în următoarele luni, la noile cursuri organizate de UMC să se înscrie un număr mare de navigatori români și străini. După cum se cunoaște, Universitatea Maritimă din Constanța s-a remarcat în ultimii ani și prin exportul de servicii educaționale. În prezent, pregătește 300 de studenți nigerieni.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8789 secunde