UE prelungește cu un an sancțiunile pentru anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului

Sâmbătă, 22 Iunie 2019
270
Pe data de 20 iunie 2019, Consiliul Europei a prelungit până la 23 iunie 2020 măsurile restrictive impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a Sevastopolului.


Măsurile se aplică persoanelor și societăților din UE și sunt limitate la teritoriul Crimeei și al Sevastopolului. Sancțiunile includ interdicții cu privire la:
- importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol;
- investițiile în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă că cetățenii europeni sau societățile din UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entități în Crimeea, să finanțeze societăți din Crimeea sau să furnizeze servicii conexe;
- serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol, de exemplu navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență;
- exportul anumitor mărfuri și tehnologii către societăți din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, precum și în ceea ce privește prospectarea, explorarea și extracția de petrol, gaze și resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.


Așa cum s-a afirmat în declarația formulată în numele UE de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la 17 martie 2019, la cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia, UE rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. UE nu recunoaște legitimitatea acestui act de încălcare a dreptului internațional și continuă să îl condamne.


Din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca răspuns la această destabilizare deliberată a Ucrainei, inclusiv sancțiunile reînnoite pe 20 iunie 2019. Printre celelalte măsuri ale UE în vigoare ca răspuns la criza din Ucraina se numără:
- sancțiuni economice care vizează anumite sectoare ale economiei ruse, în prezent în vigoare până la 31 iulie 2019;
- măsuri restrictive individuale care vizează în prezent 170 de persoane fizice și 44 de entități, care fac obiectul înghețării activelor și al unei interdicții de călătorie, deoarece acțiunile lor au subminat integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.


Ocuparea Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia a făcut să se prăbușească turismul de croazieră din zona Mării Negre, printre marii perdanți numărându-se și portul Constanța. 


Pagina a fost generata in 0.3388 secunde