UE impune verificarea importurilor de minerale din zonele de conflict

183
UE impune verificarea importurilor de minerale din zonele de conflict - ueimpune-1489936335.jpg

Articole de la același autor

Deputații europeni au votat o propunere legislativă care să prevină finanțarea conflictelor și a încălcărilor drepturilor omului prin comerțul cu minerale. Această lege va obliga toți importatorii mari din UE de cositor, tantal, aur să își verifice furnizorii, iar marii procesatori vor fi obligați să arate cum planifică monitorizarea respectării acestor reguli de către sursele lor.


Legislația a fost adoptată cu 558 de voturi pentru, 17 împotrivă și 45 de abțineri. 


Parlamentul a câștigat introducerea verificărilor obligatorii pentru importatori. Deputații i-au convins pe miniștrii UE, în cadrul unui acord informal din noiembrie asupra textului, că verificările conforme cu principiile OECD trebuie să fie obligatorii pentru cei mai importanți importatori de cositor, tantal și aur, precum și pentru sursele lor din ariile de conflict și de risc ridicat. Comisia și Consiliul propuseseră inițial doar verificări voluntare. Autoritățile din statele membre UE vor fi responsabile de respectarea acestei prevederi de către companii. Materialele reciclate și micii importatori, cum ar fi dentiștii și bijutierii, care reprezintă 5% din importuri, vor fi exceptați, pentru a nu crea birocrație inutilă. 


În timpul negocierilor, Parlamentul s-a asigurat că marile companii UE (peste 500 de angajați) care cumpără cositor, tantal, tungsten și aur pentru a le utiliza în produsele lor vor fi încurajate să raporteze practicile surselor lor și vor putea să se înscrie într-un registru UE. Regulamentul stipulează că schemele actuale de control din industrie vor fi utilizate pentru a evita o obligație dublă, dar Parlamentul s-a asigurat că aceste scheme vor fi verificate regulat pentru a menține standardele înalte, conform principiilor OECD.


Comisia UE va revizui eficiența noii legi în mod regulat, atât din punctul de vedere al impactului, cât și al respectării de către companiile UE. Va putea, de asemenea, să propună noi măsuri obligatorii dacă verificările efectuate companii se dovedesc nesatisfăcătoare. 


După aprobarea acordului de către Parlament și Consiliu, urmează publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Obligațiile privind verificările obligatorii se vor aplica de la 1 ianuarie 2021 pentru a permite statelor membre să numească autorități competente, iar importatorilor să se familiarizeze cu obligațiile pe care le au.


Țările bogate în resurse afectate de conflicte se află într-un cerc vicios în care venitul din resursele extrase ilegal alimentează revoltele armate. Regulamentul se aplicată tuturor zonelor afectate de conflicte și cu risc înalt din lume, printre care Republica Democrată Congo și regiunea Marilor Lacuri sunt exemplele cele mai clare. Experții vor realiza o listă non-exhaustivă a ariilor, dar țara de origine nu este un indicator clar: informațiile privind tranzitul sau un furnizor iresponsabil pot face de asemenea parte din verificarea de background. 


Cositor, tantal, tungsten și aur sunt folosite pentru a produce multe aparate de înaltă tehnologie în industria electronică, aerospațială, în ambalaje, construcții, iluminat, mașini și instrumente industriale, bijuterii. Verificarea ("due diligence") este definită de principiile OECD pentru a ajuta companiile să respecte drepturile omului și să evite să contribuie la conflicte prin comerțul lor cu minerale. În momentul de față aceste principii au un rol de recomandare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5874 secunde