UE alocă 375,6 milioane de euro pentru acțiuni de voluntariat

181
UE alocă 375,6 milioane de euro pentru acțiuni de voluntariat - uealocamilioanevoluntari-1536765124.jpg

Articole de la același autor

În ședința din 11 septembrie 2018, Parlamentul European a dat votul final pentru Corpul European de Solidaritate. De acum înainte, tinerii europeni, cu vârste între 18 și 30 de ani, au posibilitatea de a face voluntariat sau lucra în proiecte bazate pe principiul solidarității în UE.

Această inițiativă, care a fost anunțată de președintele Juncker în discursul său privind Starea Uniunii din septembrie 2016 și lansată oficial în decembrie 2016, are acum o bază legală. Tinerii se pot implica în diverse activități construite în jurul ideii de solidaritate, în domenii precum: educație, sănătate, protecția mediului, prevenirea dezastrelor naturale, aprovizionare cu produse alimentare și non-alimentare, primirea și integrarea migranților și a solicitanților de azil.

Pentru perioada 2018 – 2021, a fost aprobat un buget total de 375,6 milioane de euro, din care 90% se alocă acțiunilor de voluntariat, iar 10% părții legate de angajare din program. Comisia Europeană a propus un buget suplimentar de 1,26 milioane de euro pentru activități desfășurate în cadrul acestui program în perioada bugetară 2021 - 2027.

Tinerii se pot implica în activități desfășurate de organizațiile înregistrate în cadrul programului. Înregistrarea participanților și a organizațiilor se face prin intermediul platformei interactive care poate fi folosită și pentru a promova sau căuta oportunități de voluntariat, stagii sau joburi.

Din 2016, de la lansarea inițiativei, s-au înregistrat mai mult de 70.000 de persoane, iar 7.000 de persoane participă, deja, la în activități legate de incluziune socială, integrarea migranților, susținerea comunităților locale, moștenirea culturală și educație.

Deputații au susținut că programul ar trebui să fie accesibil în special tinerilor cu mai puține oportunități, precum persoanele cu dizabilități, cei din comunități izolate sau marginalizate, tinerii cu dificultăți de învățare sau cu probleme de sănătate. Comisia Europeană și statele membre vor trebui să vină cu măsuri speciale, un ghid și model de angajare personalizat.

Membrii PE au votat pentru o distincție clară între activități de voluntariat și angajare, pentru a evita ca organizațiile participante să folosească tinerii în activități de voluntariat neplătite atunci când există disponibile locuri de muncă. Perioada de voluntariat va fi limitată la 12 luni, iar perioada de stagiu va fi între două și șase luni. Parlamentul impune de asemenea și o perioadă minimă de trei luni pentru contractele de angajare.

Toate organizațiile participante vor avea nevoie de "eticheta de calitate", care reprezintă garanția că pot gestiona activități caracterizate prin solidaritate și bună calitate. Eticheta este verificată periodic și poate fi retrasă; organizațiile nu vor fi finanțate automat doar pentru că poartă această etichetă.

Textul a fost adoptat cu 519 voturi pentru, 132 împotrivă și 32 abțineri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 13 Septembrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 3.156 secunde