Trufandalele au invadat pieţele. Cât costă o masă pentru o zi de post

1973

Articole de la același autor

A început postul Paştelui cel mai lung şi mai aspru din an. Timp de 40 de zile credincioşii ţin Postul Mare la care se adaugă şapte zile, Săptămâna Patimilor, în care nu este voie să se mănânce de dulce, adică produse de origine animală. Dar cât ne costă să ţinem post şi ce preţuri au trufandalele, am aflat făcând o incursiune în trei pieţe constănţene.







În primul rând, post înseamnă nu numai restricţii alimentare, dar mai ales înseamnă purificare atât fizică, dar şi sufletească. Renunţarea la carne, ouă, lapte, produse din lapte trebuie să fie un moment al reînoirii spirituale şi nu tristeţe că nu mai satisfacem nişte nevoi neînsemnate. Pieţele „Tomis III”, „Brotăcei” şi „Cireşica” sunt recunoscute ca pieţe bine aprovizionate şi cu preţuri decente. La primele ore ale dimineţii pieţarii aduc produse proaspete, tocmai bune să pregăteşti un plan alimentar pentru prima săptămână de post. Majoritatea mărfii provine de la Târgul de legume de pe varianta Constanţa-Ovidiu dar sunt şi producători locali de la Topraisar, Mihail Kogălniceanu, 23 August, Cumpăna, Poiana care au solarii şi aduc legume cultivate de ei. Varza, ridichile, ceapa, usturoiul verde şi spanacul sunt culturi îngrijite de legumicultorii constănţeni. La tarabă, preţurile diferă de la piaţă, la piaţă şi poţi găsi salata cu prețuri cuprinse între 2,50 şi 4 lei, ridichile între 1,50 şi 3 lei legătura, ceapa verde 1,50 sau 2,50 lei, usturoiul verde este nepreţuit, costă între 2,50 şi 3,50 pe legătură. „Am cumpărat o salată şi o legătură de urzici să fac o salată. Dar pot să înlocuiesc salata care costă 3,50 lei cu o mână de spanac care ar fi 1,50 lei şi cu o legătură de usturoi verde îmi ajunge două zile că sunt singură”, a spus Maria Gheorghe, pensionară care se aproviziona de la Tomis III.





Cartoful şi fasolea, alimentele de bază în post

Cea mai convenabilă piaţă este cea de la Cireşica. Sunt şi mulţi producători locali şi marfa este pe alese. Spanacul curăţat îl puteţi cumpăra cu 6 lei kilogramul, ceapa verde cu 1,50 lei, ridichile cu 2 lei. „Acum, în post, cel mai mult se cumpără cartofii. Noi îi avem cu 2 lei kilogramul şi cei albi şi cei roşii. Fasolea este și ea la mare căutare, dar pentru noi nu este o afacere, că o luăm de pe variantă cu 8 lei şi o dăm cu 10 lei. Mai mult nu punem adaos, că lumea nu mai are bani să cumpere. Altădată, la ora asta piaţa era plină, mai ales că au intrat şi pensiile”, a declarat Lavinia T., vânzătoare în piaţă. Ca să faci o salată, cu de toate, la care mai adaugi şi un castravete şi câteva roşii de import care costă 8 lei kilogramul fiecare, numai salata ajunge să coste 20 de lei pentru toată familia. Ne-am uitat după trufandale şi nu am găsit decât în Piaţa Tomis III. Urzicile erau pe sortimente. Punga cu cele mici şi mai puţine era 5 lei, iar punga cu urzici mai mari şi mai plină costa 10 lei. Ca să faci o mâncărică de urzici fără 50 de lei nici nu te apuci. Dacă mai pui şi un usturoi verde şi o legătură de leuştean care costă 3 lei, sari de 50 de lei. Legăturile de leurdă, ştevie sau lobodă, firave şi destul de mici la vremea asta, costă 1,5 lei legătura. Merele sunt de provenienţă poloneză şi se găsesc la 4 lei kilogramul la concurenţă cu cele maramureşene care se vând la Tomis III la acelaşi preţ. Concluzia, postul este scump, dar beneficiile sunt multiple. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9136 secunde