Pentru al doilea an la rând

Trofeul Creativității a fost câștigat de firma Triton SRL din Constanța

693

Articole de la același autor

Compania Triton SRL din Constanța a fost declarată, de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci București, câștigătoarea Trofeului Creativității 2016, acordat la nivelul județului Constanța. Firma este specializată în comercializarea sculelor, dispozitivelor, echipamentelor și utilajelor industriale. În anul 2015, a avut o cifră de afaceri de 66.552.342 lei, mai mare cu 22,65% decât în anul precedent, un profit brut de 4.759.022 lei, în creștere cu 40,83%, rezultatele fiind obținute cu 181 de angajați, cu 20 mai mulți față de 2015.

Performanța financiară se datorează, în bună măsură, spiritului creativ al colectivului unității. În clasamentul general al creativității pe județ, compania s-a clasat pe locul I, cu 289 de puncte, care au fost obținute pentru că a depus, la OSIM, 79 de cereri de înre-gistrare a mărcilor și pentru că i s-au acordat 38 de mărci.

Ieri, în cadrul unei festivități organizate de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța prin Centrul Regional de Promovare a Proprietății Intelectuale, în colaborare cu OSIM, au fost făcute cunoscute numele celor mai creative zece enități din județul nostru. La eveniment, au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului universitar și ai cercetării științifice.

Topul se prezintă astfel:

1 - Triton SRL (a ocupat primul loc și la ediția din 2015);

2 - Sterk Plast SRL (locul 3 la ediția precedentă);

3 - Universitatea "Ovidius" Constanța (locul 2 la ediția precedentă);

4 - Turism, Hoteluri, Restaurante "Marea Neagră" (locul 5 la ediția precedentă);

5 - Murfatlar România SA (locul 4 la ediția precedentă);

6 - Celco SA (același loc la ediția precedentă);

7 - AS Plastik Rom SRL (nou intrată în clasament);

8 - Dobrogea Grup SA (locul 9 la ediția precedentă);

9 - Search Chemicals SRL (locul 8 la ediția precedentă);

10 - Gremlin Computers SRL (același loc la ediția precedentă);

Clasamentul a fost întocmit pe baza punctelor acordate pentru: cererile de înregistrare a mărcilor, desenelor și modelelor depuse, cererile de brevete de invenție depuse, mărcile și brevetele de invenție acordate, certificatele de înregistrare a desenelor și modelelor eliberate, în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 decembrie 2015.

După cum se constată, la fel ca și în alți ani, din Top 10 al creativității lipsesc institutele de cercetări din județ (ceea ce spune multe despre criza prin care trece cercetarea științifică) și celelalte instituții de învățământ superior: Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea "Andrei Șaguna".

De asemenea, se remarcă faptul că nouă dintre unitățile premiate în 2015 se regăsesc între primele 10 din 2016, ceea ce demonstrează că preocupările creative sunt prezente într-un grup restrâns de firme și unități de învățământ superior din județul Constanța.

Fără să negăm meritele niciunui competitor, nu putem să nu atragem atenția că sistemul competițional amestecă problemele de protecție industrială cu cele de creativitate, inventivitate. Numai patru dintre primii zece clasați sunt implicați în domeniul in-venticii, Universitatea "Ovidius" Constanța a înregistrat două cereri de brevete de invenție și a primit șapte brevete de invenție, Murfatlar România SA a primit două brevete, Celco SA a obținut patru brevete, iar Gremilin Computers a depus o cerere și a obținut un brevet de invenție.

Ar fi bine ca la edițiile viitoare ale competiției, fără să se renunțe la actualul sistem, să se realizeze un clasament special și să se acorde și un trofeu al inventivității.

Prezența Universității "Ovidius" Constanța în clasament și, mai ales ocuparea locului trei, constituie o performanță remarcabilă. Să sperăm că, în anii viitori, vor fi prezente în Top 10 și celelalte instituții de învățământ superior din Constanța.

La festivitatea de premiere, Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, a vorbit despre schimbările petrecute în ultimii ani în topul creativității și despre preocupările în această direcție ale instituției pe care o conduce.

Tot în cursul zilei de ieri, CCINA a găzduit seminarul "Inovarea și protecția proprietății industriale - sprijin pentru internaționalizarea firmelor", a cărei tematică a fost susținută de experți din cadrul OSIM și Enterprise Europe Network Constanța - EEN. Au fost abordate următoarele teme:

- Elemente esențiale privind protecția mărcilor și a desenelor la nivel național și european (Mariana Năstase și Mirela Dinu - experți OSIM);

- Utilizarea informațiilor din brevete în dezvoltarea afacerii (Gabriel Ungureanu - coordonator Centru PATLIB OSIM)

- Servicii oferite de Rețeaua Enterprise Europe întreprinderilor ambițioase, interesate să inoveze și să se dezvolte internațional (Irina Găitănaru - coordonator Enterprise Europe Network).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5138 secunde