Traian Băsescu: „Ar trebui taxe zero pentru construcţia de nave”

291
Traian Băsescu: „Ar trebui taxe zero pentru construcţia de nave” - basescutaxezeropentru-1614624436.jpg

Articole de la același autor

Fostul preşedinte al României şi fost ministru al Transporturilor, Traian Băsescu, a declarat duminică seara, într-o emisiune de televiziune, că în toată Uniunea Europeană (UE) construcţia de nave este un business privat. „Statul nu se poate implica. Este directiva UE, niciun stat nu se poate implica în finanţarea construcţiei de nave. Este doar o opţiune a sectorului privat. Ce are drept statul să aibă este infrastructura maritimă, care înseamnă porturile şi pe astea le poate finanţa. Construcţia de nave este un business privat şi aşa este tratată în toată UE aşa-numita concurenţă loială în transportul maritim”, a spus Traian Băsescu.

Din acest motiv, mulţi armatori şi-au mutat navele sub pavilioane străine. „Nici Belgia, nici Olanda, nici chiar Marea Britanie nu au navele sub pavilioanele naţionale. Toate sunt sub pavilioane de complezenţă, cu sisteme de finanţare favorabile”, a adăugat fostul preşedinte al României. Practic este o afacere externă care utilizează echipaje româneşti. Armatorii români, chiar dacă şi-au pus navele sub pavilioane Bahamas sau Panama, operează cu echipaje româneşti. Pe România nu o împiedică nimeni să spună: „Pentru construcţia de nave, taxe zero. Pentru exploatarea de nave, taxe zero. Nu ai voie să dai bani, dar nu te opreşte nimeni să faci un regim fiscal favorabil. Mărturisesc că eu nu am reuşit să conving pe nimeni să facem o aşa ruptură abruptă în sistemul de taxare”, a adăugat Traian Băsescu, subliniind faptul că foarte puţini la nivel politic şi administrativ înţeleg ce impact are construcţia de nave, pentru că antrenează multă industrie şi generează foarte multe locuri de muncă.

Totodată, fostul şef al statului a transmis un mesaj către constructorii de nave şi implicit celor care sunt la putere: „Acum le rămâne oamenilor ăstora care au reuşit, ei vor fi probabil viitorii armatori şi bine ar fi ca statul să se uite la ei şi să le spună ce condiţii ai în Bahamas, ia condiţiile aici în România pentru shipping, pentru transport maritim”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 18 Octombrie 2020
Stire din Economie : Știri din industriile mării
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021
Stire din Eveniment : GALERIE FOTO / Traian Băsescu s-a vaccinat
Pagina a fost generata in 0.6279 secunde