Traficul de mărfuri pe canalele navigabile a învins seceta

143
Traficul de mărfuri pe canalele navigabile a învins seceta - traficul-1443030168.jpg

Articole de la același autor

Seceta prelungită din acest an i-a pus la grea încercare pe transportatorii fluviali de mărfuri. Administrațiile porturilor fluviale sunt nevoite să intervină tot mai des cu drăgi, pentru a asigura adâncimile, și cu împingătoare pentru a debloca navele împotmolite în mâl.

Din cauza cotelor scăzute ale apelor Dunării, navele sunt încărcate la 50% din capacitate sau chiar mai puțin. Drept urmare, aceeași cantitate de marfă este transportată cu costuri de două ori mai mari. Cine suportă diferența este o altă poveste.

Din fericire, marfă există din belșug și, drept urmare, traficul pe canalele navigabile Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Năvodari este în creștere. În primele opt luni ale anului 2015, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile a înregistrat un trafic de 22,618 milioane tone capacitate, cu 18,88% mai mare decât în perioada de referință din anul precedent, și de 9,795 milioane tone marfă, în creștere cu 13%.

În structura mărfurilor, ponderea cea mai mare, 55%, o dețin cerealele. Urmează minereurile - 25%, produsele energetice - 12%, materialele de construcții - 3% și produsele chimice - 2%.

Traficul de mărfuri extern a înregistrat 6,381 milioane tone, iar cel intern, 3,413 milioane tone. 35% din transporturile pe canalele navigabile s-au executat în contul României, 25% pentru Ungaria, 24% pentru Serbia și câte 2% pentru Bulgaria și Austria.

De la începutul anului 2015 și până la data de 31 august, canalele navi-gabile au fost străbătute de 16.099 unități navale, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cum vor evolua fluxurile de mărfuri pe canalele navigabile, până la sfârșitul anului? Navele vor circula tot cu restricții din cauza secetei. Pe de altă parte, vor fi cantități mici de porumb și floarea-soarelui la export, din cauza scăderii dramatice a recoltelor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Septembrie 2015
Stire din Economie : SECETA FACE RAVAGII!
Marţi, 18 August 2015
Stire din Economie : Alarmă în agricultură
Pagina a fost generata in 0.333 secunde