Top 10 secrete când coși pentru prima dată la mașina de cusut

3357
Top 10 secrete când coși pentru prima dată la mașina de cusut - cusut-1633503805.jpg
 Lao Tzu, un filozof chinez antic, a spus la un moment dat: „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas”. Extrapolând, o călătorie în lumea cusutului va începe cu siguranță cu... o cusătură. Așadar, dacă tocmai ți-ai achiziționat o mașină de cusut nouă și aștepți momentul potrivit să începi, fă primul pas și coase!

Probabil că fiind la început, ai o mică temere și ești în căutarea unui imbold, sau poate că ești genul de persoană care își face ”temele” dinainte și caută trucuri sau sfaturi pentru a obține rezultate cât mai satisfăcătoare. Indiferent în ce categorie de încadrezi, primul pas l-ai făcut ajungând aici și citind acest articol.

Când începi să coși la mașina de cusut nu ai nevoie de foarte multe lucruri în afară de o mașină de cusut și de câteva accesorii de bază, precum ace, ațe, foarfece și țesături. Ideea este că poți coase cusăturile de bază pe orice tip de mașină de cusut. Bineînțeles, cu cât mașina de cusut este un model mai nou, cu atât îți va fi mai ușor să coși, deoarece modelele noi sunt computerizate și ușor de folosit.

1. Măsoară corect

Indiferent de proiectul tău de croitorie, ca rezultatul final să iasă așa cum îți dorești primul pas este să înveți să măsori corect. Chiar dacă vorbim de un articol de îmbrăcăminte sau de o decorațiune textilă pentru casă, măsurarea corectă este esențială. Vechiul proverb ”Măsoară de două ori și taie o dată” se aplică ad literam în acest caz. Degeaba ai cel mai performant model de mașină de cusut, dacă produsul este măsurat și croit greșit, rezultatul final va fi dezamăgitor.

2. Taie cu atenție

Odată ce ți-ai ales modelul și țesătura potrivite, primul pas pentru a realiza un articol de îmbrăcăminte sau orice alt obiect textil trebuie să fie să înveți să tai cu precizie. Tăierea cu precizie a țesăturii este la fel de importantă pentru obținerea unui proiect finisat profesional, precum este și cusutul propriu-zis. Cu puțină grijă suplimentară acordată pentru a învăța cum să tai țesătura, vei fi în drum spre pasul următor - cusutul.

Cel mai important aspect este să ai o foarfecă de calitate, care taie bine. De asemenea, locul unde vei tăia trebuie să fie suficient de mare încât să-ți permită întinderea țesăturii. De asemenea, te poți folosi de o serie de alte accesorii de croitorie care te vor ajuta la tăierea corectă: metru de croitorie, greutăți, bolduri și linii. Un cutter rotativ poate economisi mult timp, mai ales dacă vei tăia o mulțime de margini drepte, cum ar fi cele pentru proiectele de patchwork sau volane. Pentru utilizarea unui tăietor rotativ, vei avea nevoie și de o planșă de tăiere regenerabilă și de o riglă.

3. Fixează materialul

Bolduri, clipsuri, însăilarea materialului, toate aceste tehnici creează rezultate profesionale și îi ajută pe începători să țină în loc cusăturile dificile. Când vrei să coși drept și să respecți întocmai tiparul, este important să ții cele două părți ale materialului împreună înainte de cusătura finală. Chiar dacă îți va lua un timp suplimentar pentru acest lucru, mai ales dacă optezi pentru fixarea materialului prin însăilare, vei obține rezultate remarcabile.

4. Testează înainte de a coase propriu-zis

Partea esențială când vrei să coși este evident să știi să utilizezi corect mașina de cusut. Manualul aparatului este cartea de referință de utilizat, dar câteva sfaturi suplimentare te vor ajuta întotdeauna. Exersează pe o bucată de material înainte de a te lansa în proiectul final, cu atât mai mult dacă vorbim de o mașină de cusut nouă. De asemenea, acest sfat este deosebit de util, de fiecare dată când coși o țesătură nouă sau încerci o cusătură diferită.

5. Învață ce rol are fiecare picioruș

Țesătura pe care urmează să o coși la mașina de cusut trebuie să se potrivească cu ușurință sub picioruș și să îți permită să faci reglaje ale poziției acului sau ajustări ale lățimii cusăturii. Piciorușul universal vine odată cu orice mașină de cusut, însă mai există o mulțime de astfel de piciorușe fiecare având un rol anume. De exemplu, există un picioruș pentru tivul îngust dublu rulat este necesar pentru a coase materiale subțiri și medii. De asemenea, mai există piciorușe speciale pentru a coase fermoare, mărgele, butoniere sau pentru a surfila.

6. Finisează cusăturile

De obicei, pe partea interioară a țesăturii cusute se pot vedea marginile materialului nefinisat.

Este de preferat să nu fie lăsate niciodată așa, indiferent că vorbim de un proiect personal. Chiar dacă nu ai încă o mașină de surfilat, poți evita destrămarea materialului folosind o serie de cusături la mașina de cusut. Cusătura zig zag este una dintre cele mai cunoscute cusături, folosită în special pentru evitarea destrămării materialului în special a celui elastic.

7. Alege acul și ața de cusut potrivite

 

Alegerea acelor de cusut, cât și aței pentru mașina de cusut, este deosebit de importantă. Ața de cusut se găsește într-o gamă largă de grosimi, materiale și culori, fiecare potrivindu-se într-un anumit context. De exemplu, spre deosebire de bumbac care nu poate suporta temperaturi ridicate și se poate deteriora mai ușor, ața din țesătură sintetică este mult mai rezistentă.

 

De asemenea, există ace foarte subțiri (60-70), ideale pentru a coase materiale foarte fine precum mătase, voal, nylon, șifon, organza. La fel cum există ace de cusut de 100, cu tije groase, recomandate pentru țesături grele, așa cum este denimul, gabardina sau pentru șnururi.

 

8. Folosește tipare de croitorie

 Pentru a învăța să coși la mașina de cusut cu adevărat este important să știi să folosești corect mașina de cusut, dar și să știi să croiești. Pentru a începe cât mai lin, de mare ajutor sunt tiparele de croitorie. Cele mai simple tipare de croitorie pentru începători sunt cele pentru decorațiuni pentru casă de genul pernuțe, lenjerie de pat și perne, perdele, fețe de masă. Ulterior, odată ce ai căpătat experiență și ai învățat să coși drept poți trece la proiecte mai complexe.

 9. Învață să coși drept

 Orice începător în croitorie observă că a coase drept nu este un lucru atât de simplu cum pare la prima vedere. Cusutul în linie dreaptă necesită exersare permanentă, dar și cunoașterea câtorva trucuri. De exemplu, poți folosi un ghidaj magnetic special creat pentru a te ajuta să coși drept sau poți merge pe o variantă deloc costisitoare, folosind o bandă adezivă colorată pe care să o lipești chiar pe brațul mașinii, la marginea plăcii metalice.

 10. Alege un loc de cusut confortabil

 Proiectele de cusut pot dura ore întregi, iar dacă vrei să faci o meserie din acest hobby  - zile la rând. Spațiul de lucru poate avea un rol foarte important pentru un începător care învață abilitățile de cusut de bază. Cel mai de bază sfat de croitorie pentru începători este să aibă un loc special în casă în care să se poată desfășura în liniște, să-și organizeze accesoriile cât mai eficient și să-și plaseze mașina de cusut într-un loc confortabil și luminos.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6212 secunde