Tinerii întreprinzători nu se înghesuie la ajutorul de 10.000 euro

648
Tinerii întreprinzători nu se înghesuie la ajutorul de 10.000 euro - b8aba7639f6c13664952954d6f2e29a2.jpg
Pe 9 februarie a fost publicată, în Monitorul Oficial, ordonanța de urgență pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntre-prinderilor de către întreprinzătorii tineri, iar pe 10 februarie normele de aplicare. La doar patru zile distanță, doritorii deja își puteau depune cererile de înmatriculare ale SRL-D-urilor la Oficiile Registrului Comerțului, ca de pe 22 februarie să își poată înscrie online planurile de afaceri pe http://programenationale 2011.aippimm.ro/.
Chiar dacă până ieri, la ora 16.00, au fost depuse deja 64 de astfel de planuri de afaceri, constănțenii nu s-au numărat printre cei mai iuți de mână. Doar un singur tânăr, sub 35 de ani, care respecta toate condițiile de eligibilitate a avut curajul să își încerce norocul. De fapt, cel puțin momentan, interesul este foarte scăzut vizavi de acest program, chiar dacă facilitățile nu sunt tocmai de neglijat.
Până la această oră au fost înmatriculate la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța doar trei SRL-D-uri. Ce-i drept, mai există încă 12 rezervări de denumire, dar acest lucru nu oferă garanția că solicitanții nu se pot și răzgândi.
Cel mai mare beneficiu pe care îl pot avea tinerii antreprenori de pe urma acestui program este finanțarea nerambursabilă pe până la 10.000 euro, care însă trebuie să reprezinte cel mult 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri pentru care poate face dovada surselor de finanțare.
De asemenea, potrivit acestui program guvernamental, tinerii până în 35 ani, care înființează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limi-tată, vor fi scutiți și de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru veniturile aferente a cel mult patru salariați, precum și de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului. În plus, ordonanța prevede garantarea creditelor bancare contractate de către tineri, dar cu cel mult 80% din valoarea creditului solicitat și nu mai mult de 80.000 de euro.
Bugetul programului pentru acordarea de alocații financiare nerambursabile pentru anul 2011 este de 21.000.000 lei. Așadar, vorbim de doar câteva sute de firme care pot fi ajutate. Chiar dacă numărul celor care au depus deja planul de afaceri nu este foarte mare, totuși constănțenii care au o idee de afacere pe care o consideră profitabilă, dar care dispun și de ceva bani, ar trebui să se grăbească.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8588 secunde