Tineri din Danemarca, în vizită de studiu la Ministerul Agriculturii

111
Tineri din Danemarca, în vizită de studiu la Ministerul Agriculturii - tineridindanemarca-1467386260.jpg

Articole de la același autor

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit în data de 1 iulie 2016 vizita reprezentanților RAV Fonden, fond care organizează vizite de studiu în diferite țări. Grupul, condus de Martin Merrild - președinte al COPAși Laurids Søndergaard - acționar Danbred Argeș România, a reunit tineri fermieri danezi, iar scopul acestei vizite de studiu a fost de a aduna cât mai multe informații despre posibilitățile pe care România le oferă în sectorul agricol cât și în cele conexe agriculturii.
În introducere, ministrul Irimescu a afirmat că sunt îndeplinite formalitățile legale și că în scurt timp România va plăti cotizațiile anuale pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar pentru reprezentarea la nivel internațional. La rândul său, Martin Merrild - Președinte al COPA a confirmat relațiile bune de colaborare pe care România le are cu Danemarca încă din 1989 și că dorește să întărească și dezvolte aceste relații. În acest context, reprezentantul COPA a afirmat că mulți tineri fermieri români au fost instruiți în Danemarca, unii dintre ei revenind în România și demarând investiții aici, dar o parte dintre aceștia alegând să rămână în Danemarca.


În altă ordine de idei, ministrul Irimescu le-a făcut tinerilor fermieri danezi o scurtă descriere a situației agriculturii din România, explicând contextul actual al realizării plăților directe către fermieri. Ministrul a subliniat faptul că întârzierile s-au legat de adoptarea tardivă a legislației necesare efectuării plăților, de eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni și de decizia de aplicare în 2015 și 2016 a unui număr mult prea mare de scheme de plăți în cadrul noii Politici Agricole Comune.


Totodată, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre simplificarea Politicii Agricole Comune, unul dintre obiectivele prioritare ale ministrului Irimescu, așa cum a anunțat încă de la preluarea mandatului. Domnia sa a exemplificat prin simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016 - dosar de nouă ori mai redus față de cel din 2015. De asemenea, pentru creșterea absorbției fondurilor pentru dezvoltare rurală au fost identificate 52 de măsuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020. "Au fost făcute eforturi considerabile, astfel încât să rezulte o debirocratizare reală și aceasta reprezintă o preocupare constantă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind în interesul nostru să reducem cât de mult posibil birocrația", a afirmat ministrul Achim Irimescu.


De asemenea, ministrul a precizat că în marja lucrărilor Consiliului de miniștri de la Luxemburg a subliniat necesitatea alocării suplimentare de fonduri europene prin noi scheme de ajutor excepțional, pentru acoperirea parțială a pierderilor de venit înregistrate de fermierii din sectoarele afectate de criză, respectiv porc, lapte și legume-fructe. România a pledat ca noile măsuri să se adreseze tuturor fermierilor, atât acelora care au realizat supraproducții și sunt încurajați să și le diminueze, cât și acelora care n-au avut supraproducții, dar au fost afectați la rândul lor de criză, fiind asaltați de afluxul de produse care n-au putut fi exportate pe piețele terțe. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4477 secunde