Tichetele de vacanţă, gura de oxigen a turismului românesc

1089

Articole de la același autor

Anul 2020 se apropie de final. Luna noiembrie reprezenta pentru Turism, cea mai bună lună din an, când se desfăşura Târgul Naţional de Turism, iar vânzările explodau pentru agenţii. Vizitatorii cumpărau pachete de vacanţă atât pentru sărbătorile de iarnă dar şi pentru anul care venea. Acum, nici târgul nu mai are amploarea din anii trecuţi pentru că se ţine online, iar Turismul a fost pus pe butuci, de virusul Sars-Cov-2.

2020 a însemnat pentru turismul românesc, cel mai greu an din istorie. Până la finalul anului se preconizează că mai multe afaceri din domeniu vor intra în faliment. Şi parcă nu era suficient, un zvon, a bulversat de curând, pe toată lumea interesată de voucherele de vacanţă, cum că, acestea ar urma să nu se mai acorde. Dar fără vouchere, turismul, anul acesta, nu ar fi supravieţuit. Au fost ca şi gura de oxigen, pentru un muribund aflat la ATI, că tot se frecventează, din păcate!

Reprezentanţi ai Guvernului au dezminţit imediat „fake news-ul”, spunând că, voucherele se vor menţine şi anul viitor. Ba mai mult, bugetarii care nu au folosit voucherele de vacanţă obţinute în 2019, le vor putea folosi până la 31 decembrie 2021. Termenul lor a fost prelungit de Ministerul Economiei, din cauză că, în anul pandemiei puţini oameni au avut curaj să plece, să se relaxeze.

„Se pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care să reglementeze mai bine statutul acestor vouchere de vacanţă şi să faciliteze acordarea lor în următorii ani. Sunt un sprijin real pentru turismul românesc şi pentru bugetul de stat. La fiecare leu introdus în sistem cu ajutorul voucherelor, de obicei clienţii cheltuiesc în plus o valoare dublă, iar la fiecare leu de pe vouchere, 51 de bani se întorc înapoi la bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite. În afară de asta din studiile pe care le-a făcut şi Ministerul de Finanţe la fiecare 62.400 de lei cheltuiţi, se înfiinţează un loc de muncă în turism”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Cristian Bărhălescu, manager turism.

Tichetele de vacanţă au fost introduse pentru prima oară în sistemul bugetar, la 1 iulie 2017. În timp, s-a dovedit că tichetele de vacanţă au fost un câştig atât pentru angajaţi dar şi pentru bugetul de stat.

Și asta deoarece mare parte din economia gri, s-a albit, iar acum vorbim de o cifră de afaceri în turism de 5 miliarde de euro în 2019.

Şi Cristian Bărhălescu este de aceeaşi părere că, tichetele de vacanţă au adus multe beneficii economiei.

„Toate activităţile şi serviciile sunt facturate la oficial, aduse la o zonă clară, impozabilă, altfel ar rămâne în zona gri, dacă nu chiar neagră. Şi un alt aspect, foarte important, voucherele de vacanţă contribuie şi la sănătatea populaţiei pentru că, mergând în zona balneară, acolo se vede plus valoarea lor. Angajaţii îşi îmbunătăţesc sănătatea, sistemul imunitar şi îşi sporesc confortul fizic şi psihic, mergând în vacanţe. Şi trebuie să o spunem că, turismul defineşte gradul de fericire al românilor”, a mai precizat Cristian Bărhălescu.

De la începutul pandemiei, 40% din sejururi au fost achitate cu tichete de vacanţă, care însumate au reprezentat 300 de milioane de euro. Pe de altă parte, în acelaşi timp cu criza sanitară voucherele de vacanţă s-au acordat numai în format electronic, sub formă de card. Valoarea lui este de 1.450 de lei de persoană şi se pot cumpăra cazare, oriunde în interiorul ţării, mâncare, transport, agrement sau tratamente balneare. Perioada de valabilitate, pentru voucherele emise între ianuarie 2020 – decembrie 2021, a fost prelungită la doi ani. Şi încă ceva, vaucherele de vacanţă nu pot fi transmisibile, pot fi folosite doar de către titular, iar amenda pentru vânzarea lor este de 26.600 lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 04 Octombrie 2020
Stire din Economie : Iată cu cât s-a redus numărul turiștilor
Pagina a fost generata in 0.5595 secunde