Terenurile din zona Gării Constanța majorează capitalul "Oil Terminal"

642

Articole de la același autor

Poziția statului român în compania "Oil Terminal", din Constanța, se va întări printr-o majorare de capital. La solicitarea Ministerului Economiei (acționarul majoritar) și a serviciului antifraudă - anticorupție, din cadrul corpului de control al ministrului economiei, urmează să fie inclusă în capitalul social, ca aport în natură al statului român, valoarea reactualizată a terenurilor pentru care acționarul majoritar a obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate. 

Este vorba de două terenuri situate în Constanța, pe strada Caraiman, nr. 2, unul cu suprafața de 254.261,325 mp și altul de 129.334,70 mp.

Povestea acestora este foarte zbuciumată. Moștenitoare a companiei petroliere "Astra Română", societatea "Oil Terminal" a fost nevoită să ducă lupte grele cu municipalitatea, deși numeroase documente atestau dreptul său de proprietate (deci al statului român, în calitate de acționar majoritar) asupra terenului de sub rezervoarele și instalațiile situate în partea de sud a municipiului Constanța, în apropierea gării de călători. Este vorba de o suprafață întinsă, de circa 106 hectare.

În 2003, compania s-a văzut nevoită să apeleze la sprijinul justiției pentru a obliga municipalitatea să-i elibereze avizul de vecinătate. Instanța de judecată i-a dat câștig de cauză, dar, în mod surprinzător, conducerea de atunci a "Oil Terminal" a luat decizia să cumpere de la municipalitate ceea ce îi aparținea de drept: o suprafață de 64 ha de teren (din cele 106), pentru care a plătit vreo 60 de miliarde de lei.

În 2007, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța, companiei "Oil Terminal" i s-a cerut să cedeze circa 400.000 metri pătrați, din zona gării, pe motiv că ocupă terenul degeaba, căci nu are activitate pe el.

"Oil Terminal" a fost nevoită să se adreseze, din nou, justiției, care a decis că hotărârea consiliului local este ilegală și a obligat municipalitatea să elibereze avizul de vecinătate.

Astăzi, dacă ne raportăm la lista valorilor minime pentru terenurile intravilane, avută în vedere la stabilirea taxelor de timbru în activitatea notarială, prețul pe metru pătrat în cazul celor două terenuri ce fac obiectul aportului de capital este de 110 euro, iar valoarea totală se ridică la 42.195.562 euro.

Desigur, prețul de piață diferă de cel stabilit în scopuri notariale, dar diferența în minus nu poate fi mai mare de 30%. Chiar și așa, valoarea terenurilor o depășește cu mult pe cea a capitalului social al companiei, care se ridică la 58.243.025 lei.

În prezent, statul român, prin Ministerul Economiei, deține o cotă de 59,62224% din capitalul social. Restul se împarte între: acționari persoane fizice - 12,60844%, persoane juridice - 19,31912% și Fondul Proprietatea - 8,45020%.

Prin operațiunea de majorare a capitalului social, participația statului va crește până aproape de 100%. Ceilalți acționari ar putea să păstreze o pondere semnificativă în capitalul social, doar dacă ar participa la majorarea lui, aducând bani de acasă, ceea ce ar fi excelent pentru "Oil Terminal".

Reprezentarea statului în consiliul de administrație va ajunge la 100%, iar participarea la repartizarea profitului se va schimba radical în favoarea sa.

Efecte se vor resimți și pe plan investițional. Acțiunile "Oil Terminal" tranzacționate la bursă își vor pierde atractivitatea. Pe de altă parte, compania se va putea expune mai mult și va putea obține mai ușor credite pentru proiectele sale de dezvoltare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1353 secunde