Taxele mari pe salarii ne sufocă. Iată cu ce propuneri vin investitorii români

561
3
Taxele mari pe salarii ne sufocă. Iată cu ce propuneri vin investitorii români - taxemari3-1382271894.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile mediul de afaceri, dar și românii de rând se plâng că nivelul contribuțiilor sociale pe salarii este extrem de ridicat. Iar acest lucru nu înseamnă neapărat și bani mulți la buget, ci din contră. 


În cadrul Conferinței anuale a Consiliului Investitorilor Români, organizată recent de Asociația "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013" (FIA 2013), s-au subliniat trei măsuri necesare pentru creșterea atractivității pieței românești, printre care se numără și stimularea muncii prin reducerea cotelor de contribuții aplicabile veniturilor persoa-nelor fizice și plafonarea bazei impozabile la trei salarii medii brute. Potrivit reprezentanților FIA 2013, astfel s-ar reduce munca la negru, însă efecte semnificative s-ar vedea și în ceea ce privește atragerea în zona de impunere a veniturilor mari. 


Plafonarea contribuțiilor sociale poate avea un efect benefic asupra bugetului. Guvernul evită de ani de zile să plafoneze la trei-patru salarii medii pe economie contribuțiile sociale, obligând astfel persoanele cu venituri mari, spun reprezentanții FIA 2013, să găsească diverse sche-me prin care să-și încaseze salariile: să creeze microîntreprinderi sau să lucreze ca PFA. În opinia acestora, diminuarea sarcinilor fiscale prin scăderea cotelor și/sau plafonarea bazelor impozabile va încuraja declararea veniturilor salariale, așadar această scădere a cotei de impozitare poate fi ușor compensată de mărirea bazei impozabile. Apoi, la fel de important: antreprenorii nu ar mai fi descurajați să deschidă afaceri pe diverse piețe, prin urmare nu se pun piedici competiției, iar în plus vorbim și despre noi locuri de muncă.


"O nouă grilă a contribuțiilor sociale ar duce la creșterea consumului, și, pe orizontală, ar fi unul din cele mai bune motoare de relansare economică", este de părere Alin Burcea, membru fondator FIA 2013, președintele Agenției de Turism Paralela 45.


Unde suntem acum


Din punct de vedere al cotei legale, România se află pe locul trei, spun reprezentanții FIA 2013, printre țările din Europa Centrală și de Est, după Republica Cehă și Slovacia, cu o cotă totală a contribuțiilor sociale (CAS, CASS, contribuția pentru șomaj și pentru accidente de muncă) de minim 44%.


Apoi, conform Raportului Consiliului Fiscal, "comparativ cu celelalte țări din regiune, România continuă să se plaseze de departe pe ultimul loc în ceea ce privește eficiența colectării contribuțiilor sociale, rata implicită de taxare fiind inferioară nivelului din mai multe țări care percep un nivel mai redus de contribuții sociale. Astfel, deși nivelul cotei legale agregate de contribuții sociale este al treilea în regiune (după Slovacia și Republica Cehă), nivelul ratei implicite de taxare este comparabil cu cel al Letoniei, care ocupă penultimul loc în regiune după nivelul cotei statutare de contribuții sociale".


Unde am putea ajunge 


În Bulgaria, cota datorată de angajator este de 20,5%, dar acolo este stabilit și plafon superior pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale la 1.000 euro, iar nivelul maxim de contribuție datorat lunar este de 170 euro. În Polonia, cota datorată de angajator este de 8,2%, în Slovenia, de 16,1%, în Croația cota este de 17,2%, în Ungaria, de 27%, iar în Letonia aceasta ajunge la 24,09%. 


Și unele țări din Europa Occidentală au contribuții de asigurări sociale mai mici: Marea Britanie - cota datorată de angajator este de 12,4% (contribuția se datorează doar pentru venituri lunare mai mari de 500 euro), Irlanda - cota este de 10,75%, Finlanda - cota este de 23,15%, Austria - cota este de 21,83% (nivel maxim de contribuții datorat lunar de aproape 900 euro), Suedia - cota este de 31,42%.


În România, cota datorată de angajator este între 28,5% și 38,5%, în funcție de condițiile de muncă. Apoi, nu trebuie să uităm nici de cei 16,5%, cota de contribuții la asigurările sociale plătite de angajații români. Făcând și în acest caz o comparație, Letonia are 9%, Cehia 9%, Polonia 14,1%, Slovacia 5,5%, Ungaria 11,2%, Spania 6,35%, Suedia 4%, Elveția 6,1%, Finlanda 7,2%, Marea Britanie 6,6%, Portugalia 11%, Belgia 13,07%. Majoritatea țărilor prezentate mai sus aplică și plafoane maxime pentru aceste contribuții.


Comentează știrea

FONDURI UE
21 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

AFACEREA TA
21 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

AFACEREA TA
21 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Când să ceri prima mărire de salariu
Pagina a fost generata in 0.3387 secunde