Taxa fast-food va scumpi cu 30% alimentele

4270
Taxa fast-food va scumpi cu 30% alimentele - 053e2bcf1e909e2ac7b3623d0f3fc369.jpg
Aplicarea taxei de fast-food va aduce scumpiri de circa 30% la produsele din magazine, putând cauza chiar falimentul unor companii din industria alimentară.

"S-ar putea ca România să deregleze artificial prețurile alimentelor din cauza unei taxe inovatoare", a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta.
Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) consideră că efectul acestei taxe se va regăsi în prețul produselor la raft, iar banii vor fi luați din buzunarul consumatorului.
Potrivit reprezentanților sindicatelor, printre efectele taxei se mai numără închiderea unor societăți comerciale mici și mijlocii, disponibilizări de personal și scăderi ale salariilor.
"Nu înțelegem de ce trebuie să plătim și această taxă suplimentară pentru sănătate, atât timp cât plătim contribuțiile pentru sănătate", a mai spus Dragoș Frumosu.
Creșterea prețurilor este anticipată și de reprezentanții Ministerului Agriculturii (MADR). "Taxarea produselor alimentare este o inițiativă ale cărei consecințe vor avea un impact asupra populației - de la o creștere explozivă a prețurilor, la tensiuni sociale", a declarat Sorin Chelmu, secretar general adjunct al MADR.
Președintele Romalimenta s-a arătat nemulțumit și de faptul că, deși Ministerul Sănătății a vorbit despre dezbateri publice cu privire la proiectul așa-zisei taxe pe fast-food, acestea au fost inexistente. "Am avut o singură întâlnire. La nivelul ministerului, părerile sunt mai mult decât împărțite, majoritatea considerând legea ca fiind inutilă. Acum se caută inventarea unor criterii - dacă ar fi cele apărute în lege, ar fi un impozit pe tot ce înseamnă aliment, iar factorul educațional lipsește cu desăvârșire", a spus Sorin Minea.
Ministerul Sănătății însă consideră că cifrele și procentele avansate de către reprezentanții patronatelor din industria alimentară sunt nerealiste și nu au o bază de calcul stabilă.
"Până în prezent, Ministerul Sănătății nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate și nici cuantumul de contribuții, de asemenea nu au fost avansate cifre pe baza cărora ar putea fi calculate majorări de prețuri la alimente sau disponibilizări de personal", se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Potrivit datelor ministerului, mâine instituția va organiza o dezbatere publică privind instituirea unei contribuții pentru descurajarea consumului de alimente nerecomandate cu conținut crescut de sare, grăsimi, zahăr, cu aditivi alimentari, la sediul Institutului de Sănătate Publică București. Dezbaterea a fost solicitată de către Romalimenta, Rompan și Asociația Patronală Română din Industria Laptelui.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3566 secunde