Taxa de liberă trecere ridică un val de proteste în portul Constanța

3027
11
Taxa de liberă trecere ridică un val de proteste în portul Constanța - protestapc191330365655-1330381096.jpg

Sindicatul din Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Con-stanța a declanșat seria acțiunilor revendicative în fața sediului unității. Adunările publice sunt programate zilnic, în intervalul orar 8,30 - 9,30 și 17 -18, până pe data de 9 martie. Protestatarii reclamă "încălcarea prevederilor contrac-tului colectiv de muncă".

Revendicări sindicale
Sindicatul i-a adresat ministrului transporturilor, Alexandru Na-zare, o scrisoare în care argumentează de ce s-a ajuns la acțiunile de protest. Printre altele, se arată în mesaj, organizația este nemul-țumită de:
- actualul program de lucru în cadrul companiei;
- limitarea efectuării concediului de odihnă în anul 2012 (numai 15 zile în primul semestru, iar restul în semestrul doi);
- reținerea "în mod abuziv" a contravalorii bănești a zilelor de concediu de odihnă la care nu au avut dreptul, de la salariații care au fost în concediu medical în anul 2011;
- nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de unitate și ale regulamentului intern referitoare la constituirea fondului de participare la profit a salariaților, în condițiile legii;
- nerespectarea prevederilor art. 214 din contractul colectiv de muncă referitoare la gratuitatea permiselor de liberă trecere în port, pentru autoturismele salariaților companiei.
Începând de astăzi, la protestul Sindicatului CNAPMC se alătură organizațiile din cadrul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. Ele solicită menținerea gratuității permiselor de liberă trecere.

Poziția administrației CNAPMC
Ziarul "Cuget Liber" a solicitat și punctul de vedere al conducerii CNAPMC. Referitor la durata conce-diului de odihnă și la efectuarea lui în două etape, directorul general Andrei Aurelian Popa a declarat că numărul de zile alocate și programarea sunt corelate cu timpul de muncă efectiv realizat de angajat, în conformitate cu prevederile legii. Decizia de constituire a fondului de participare a salariaților la profit este atributul adunării generale a acționarilor, nu al administrației sau conducerii executive, a precizat el.
Gratuitatea permiselor de liberă trecere pentru autoturismele salariaților a fost eliminată printr-o hotărâre a consiliului de administrație. De ce? Pentru că nu are suport legal în prezent, iar pe de altă parte este discriminatorie, întrucât nu toți cei ce muncesc pe platforma portuară beneficiau de ea, au apreciat administratorii. Până de curând existau circa 7.000 de permise gratuite.
Pe viitor, fiecare companie portuară va trebui să rezolve problema transportului angajaților săi la locul de muncă. În cazul salariaților proprii, CNAPMC suportă, deja, costul permiselor de liberă trecere, a precizat directorul general. În prezent, prețul unui permis este de 149,20 lei plus TVA.
Gratuitățile nu dispar total. Astfel, angajații sindicatelor beneficiază de permise gratuite. De asemenea, la cererea autorităților care funcționează în portul Constanța (ANR, Poliție, Garda de Coastă, Pompieri, Vamă, ARSVOM), angajații lor vor primi permise gratuite pentru autoturismele personale.

Ecouri politice
Criza socială din portul Constanța a stârnit reacția deputatului Maria Stavrositu (PDL). "Portul Constanța este, indiscutabil, un pol economic al României și, în același timp, un simbol al orașului. Din această perspectivă, este cu atât mai regretabil conflictul de muncă apărut între conducerea portului Constanța și angajați - se arată în comunicatul dat publicității. Consider că în această perioadă, în care cuvântul "criză" ține prima pagină a zia-relor, ar trebui ca el să nu devină o obișnuință și în relațiile interumane. De aceea, îmi exprim speranța și convingerea că reprezentanții sindicatului și ai conducerii APC vor găsi cea mai bună soluție pentru rezolvarea nemulțumirilor apărute.
Nu în ultimul rând, nu pot să nu observ tentația introducerii unei taxe pentru mașinile personale ale angajaților, taxă care, din punctul meu de vedere este o povară în plus, greu de suportat în aceste vremuri. Fac un apel, pe această cale, la conducerea instituției, să țină cont, în primul rând, de realitățile economice, și totodată, să-și folosească experiența managerială pentru identificarea altor mecanisme generatoare de fonduri sau pentru a oferi o soluție de transport alternativ în incinta portului."



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
NICU
27 februarie 2012
JAF LA APC

DE CIND A VENIT DIRECTORUL POPA CU MINDRA LUI MADAM VASILE FAC NUMAI JAF IMPREUNA CU COSTEA DE LA ABC VAL

mihai
28 februarie 2012
teroare in port

stop conducerii care terorizeaza angajatii apc

cosmin
28 februarie 2012
afara din port

haideti cu totii sa strigam tare ca portul nu este de vanzare

Vasile
28 februarie 2012
hartuire in timpul serviciului

Este o situatie pe care ati accepat-o , nu va aliniati cu cei care actioneaza cu rautate. Lipsa de atitudine personala si lipsa de respect pentru colegul de langa voi v-au adus in aceste extreme. Eliminatii din colective pe toti care nu au actionat cu buna credinta!

Răspuns la: teroare in port
Adăugat de : mihai, 28 februarie 2012
stop conducerii care terorizeaza angajatii apc
Mishu
28 februarie 2012
Ptr Vasile

Mai "Vasile", cine dracului esti tu cu cugetarile astea: directoarea economica , directorul Duma Ambrozie sau Manole Adrian - care este tinut ca un trantor in companie ?!?Cine a acceptat situatia mai "Vasile" , de a pune un turnator al SRI in functia de director al APC (omul este turnator activ si in prezent!)? Poate tu! Pentru ca pe unde conduc absolventi de studii marinaresti , s-a ales praful: vezi cazul Basescu / Nicusor Constantinescu / Mazare / Calapod / Manastireanu / Darie / Fagadau / plus prostul ala cu nume de grec din Galati care a fost o perioada secretar la Transporturi ,sau boul ala de ofiter mecanic ajuns sef al Inspectoratului Judetean de Politie , si multi altii ajunsi pe functii cu caciuli prea mari pentru ei , al caror nume nu-mi vin pe moment in minte... Halal de tara asta - daca te-ai pregatit intr-un domeniu , cum dracului sa fii priceput in altceva ?!? Vrei sa inveti pe banii contribuabililor? Faceti dracului experiente pe banii vostrii personali , nu ai tarii asteia vlaguite de toti neavenitii !!!

pac-pac
28 februarie 2012
comentariu la subiect

sekuristuleeeeee, tu care esti seKURist! cum scrii, bre, de locul de munca al lu inadaptatu de fii-tu? n-ai pupat degeaba atitea dosuri pe la APC toata cariera ta de turnator. Doamne, si cum le mai intorci tu, cum le faci albe din negre. ti-ai lasat inlocuitor acuma, sa iti continue munca jegoasa de manipulator.

pintenogu
28 februarie 2012
adevarat graiesti

adevarat graiesti mishule!

Răspuns la: Ptr Vasile
Adăugat de : Mishu, 28 februarie 2012
Mai "Vasile", cine dracului esti tu cu cugetarile astea: directoarea economica , directorul Duma Ambrozie sau Manole Adrian - care este tinut ca un...
Andra
28 februarie 2012
proteste port C-ta

Protestele au fost declansate in urma nenumaratelor abuzuri facute de directorul Popa. Acesta terorizeaza toti angajatii. A incalcat de multe ori atat legile bunului simt, cat si Contractul colectiv de munca. Salariatilor le este frica de orice si de oricine. Unora le este frica sa si protesteze, crezand ca li se vor gasi motive si vor fi dati afara.Oameni buni veniti si protestati! Cu cat vom fi mai multi, cu atat nu se vor atinge de noi. Directorul Popa nu se poate numi om.

un vierme
28 februarie 2012
pentru a oferi o soluție de transport alternativ în incinta portului."

Au mai incercat si altii aceste solutii si nu mers, o noa afacera...?

un vierme
28 februarie 2012
lasa-ne

Mai bine pleaca pana nu e prea tarziu! ha , ha ..solutii alternative , prezintati aceste teme in Africa aici nu te mai crede nimeni!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Război în Poliția Constanța
Pagina a fost generata in 0.4187 secunde