Superficialitatea inspecțiilor la locul de muncă încurajează exploatarea lucrătorilor

206
Superficialitatea inspecțiilor la locul de muncă încurajează exploatarea lucrătorilor - superficialitatea-1536239460.jpg

Articole de la același autor

Inspecțiile la locul de muncă sunt adesea deficitare sau ineficiente, permițând astfel unor angajatori fără scrupule să-și exploateze lucrătorii. Aceasta este constatarea celui mai recent raport al Agenției

Pentru a pune capăt exploatării grave a forței de muncă, agenția propune înăsprirea inspecțiilor pentru combaterea abuzurilor și încurajarea lucrătorilor să le raporteze.

"Lucrătorii din ziua de azi nu ar trebui să plătească pentru a beneficia de dreptul lor la muncă. Exploatarea gravă trebuie eradicată", afirmă Michael O’Flaherty - directorul FRA Inspecția muncii joacă un rol vital în identificarea abuzurilor. De aceea, statele membre trebuie să-și consolideze inspecțiile pentru a-i găsi pe angajatorii exploatatori și pentru a-i proteja mai bine pe lucrători."

"Aveam două contracte, unul în care oficial lucram doar 8 ore și celălalt în care lucram 14 ore - a declarat, într-un interviu, un lucrător agricol polonez în Germania. În cazul unei inspecții, trebuia să arătăm primul contract."

Raportul "Protecția lucrătorilor migranți împotriva exploatării în UE: promovarea inspecțiilor la locul de muncă" cuprinde relatări directe de la aproape 250 de lucrători exploatați din țări ale UE și din afara UE.

Peste jumătate din ei nu au asistat la inspecții sau nu au auzit de ele. Aceștia au menționat că mulți angajatori erau preveniți în prealabil de efectuarea inspecțiilor, ceea ce le permitea să ascundă practicile abuzive. Această situație, la rândul ei, a subminat încrederea lucrătorilor în inspecții.

Ca metodă de combatere a acestei situații, inspectoratele nu ar trebui să-i informeze pe angajatori când urmează să aibă loc o inspecție în sectoarele în care abuzul este frecvent. De asemenea, statele membre ar trebui să-i sancționeze pe angajatorii care au încercat să-i

înșele pe inspectori.

Statele membre ar trebui să acorde o atenție deosebită sectorului construcțiilor și celui alimentar, în care există probabilitatea de exploatare. De asemenea, ar trebui să găsească mijloace de inspectare a muncii efectuate de personalul casnic.

Lucrătorii sunt mai predispuși să dea informații despre angajatori atunci când inspectorii îi informează și îi implică în proces. Inspectorii ar trebui așadar să creeze un mediu sigur în care lucrătorii să-și poată exprima liber opinia, fără a se teme de sancțiuni. Acest fapt ar putea presupune și găsirea de soluții pentru depășirea barierelor lingvistice atunci când se discută cu lucrătorii.

Inspectorii ar trebui să se asigure și că inspecțiile se concentrează mai degrabă pe drepturile lucrătorilor și pe condițiile de muncă decât pe statutul de imigrant al lucrătorilor.

Pentru ca inspecțiile să devină mai eficiente, statele membre ar trebui să-și formeze inspectorii în depistarea exploatării. În acest sens sunt utile unitățile specializate de investigație din cadrul inspectoratelor de muncă și operațiunile comune în colaborare cu poliția.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să organizeze mai multe acțiuni de sensibilizare și să includă sprijinul altor organizații, cum ar fi spitalele și sindicatele, pentru a raporta cazuri suspectate de exploatare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 07 Septembrie 2018
Stire din Economie : Euro a câștigat 0,06% în lupta cu leul
Vineri, 07 Septembrie 2018
Stire din Economie : PIB a crescut cu 4% în semestrul I 2018
Vineri, 07 Septembrie 2018
Stire din Economie : Iată unde se câștigă cel mai bine
Pagina a fost generata in 1.025 secunde