Statul se digitalizează doar de frica pandemiei

241
Statul se digitalizează doar de frica pandemiei - statulsedigitalizeazadoardefrica-1588948669.jpg

Articole de la același autor

Pandemia Covid a produs o adevărată revoluție digitală în România. Munca la distanță, prin intermediul computerului este folosită pe scară tot mai largă, în numeroase sectoare de activitate. Comerțul electronic a dobândit o amploare nesperată, iar învățământul s-a mutat din sălile de clasă pe platformele digitale.

Cozile de la ghișeele instituțiilor au dispărut. Cetățeanul ce aștepta umil, la ușa funcționarului public, să primească o semnătură, un aviz, ia-l de unde nu-i! Astăzi relația dintre instituțiile statului și public este mediată într-o mare măsură de mijloacele de comunicare electronice, dar până la triumful total al digitalizării în sectorul de stat este cale lungă.

Să sperăm că după trecerea acestei crize din istoria omenirii și a țării, instituțiile statului nu vor reveni la vechiul nărav de a plimba contribuabilii pe drumuri și de a-i pune să defileze prin fața ghișeelor.



Ordonanța "Adio hârtii"


Ziua de 7 mai 2020, reprezintă un reper istoric în procesul de digitalizare a statului român. Guvernul Orban a adoptat Ordonanța "Adio hârtii" propusă de Ministerul Fondurilor Europene. Începând cu data de 1 iunie 2020, toți angajații acestui minister și ai structurilor aflate în subordine au obligația de a folosi exclusiv sistemul digital. Astfel, se renunță pentru totdeauna la hârtii și dosare în relația cu solicitanții și beneficiarii finanțărilor europene.

Inițiativa asigură debirocratizarea și transparentizarea relației dintre beneficiarii fondurilor europene și autorități, creând cadrul legal pentru alinierea la regulamentele europene.

"Am provocat o mică revoluție realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, și anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanțărilor", a declarat ministrul Marcel Boloș.

Pentru cei 29.495 de utilizatori ai sistemului MySMIS, renunțarea la hârtii înseamnă drumuri mai puține între organismele intermediare și autoritățile de management, folosirea documentelor cu formate predefinite și notificări în timp real asupra progresului proiectelor depuse.

Digitalizarea va conduce la economii importante de timp, va permite luarea unor decizii rapide privind politica alocării fondurilor europene pe baza unei imagini de ansamblu. De altfel, la adresa www.fonduri-ue.ro/statistici se pot vedea în premieră și transparent informații în timp real legate de absorbția fondurilor europene în România.

O provocare pentru Muncă și Fisc

Provocarea cea mai mare pentru statul român o reprezintă digitalizarea structurilor ministerelor Muncii și Finanțelor. Cel mai conservator se dovedește a fi Ministerul Muncii, instituție care a făcut mult prea puțin în această direcție. Relația caselor județene de pensii cu publicul are cea mai mare nevoie de digitalizare.

În schimb, la Finanțe s-au făcut o serie de pași importanți. În interacțiunea cu agenții economici și persoanele fizice se folosește, pe scară largă, serviciul "Spațul privat virtual". Recent, a fost introdusă aplicația "Ordinul de plată multiplu electronic", care poate fi utilizată de către instituțiile publice, operatorii economici și alte entități, pentru efectuarea de plăți din conturile deschise la unitățile Trezoreriei Statului.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor rămâne restanțier la digitalizarea sistemului caselor de marcat. Timp de patru ani, nu a dat semne că ar intenționa să se doteze cu serverele și softurile necesare pentru a putea urmări de la distanță, în timp real, activitatea caselor de marcat.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, declara la începutul acestui an că, dacă Fiscul va fi digitalizat, evaziunea va ieși la vedere. El era de părere că acest lucru nu a fost dorit de guvernele precedente, dovada fiind renunțarea la programul de informatizare finanțat de Banca Mondială. Digitalizarea "va zgâlțâi nu numai ANAF și va fi bine pentru societatea românească", aprecia Dăianu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Miercuri, 04 Martie 2020
Stire din Eveniment : Comerțul a prins viteză
Pagina a fost generata in 0.5234 secunde