Statul român vinde un pachet de acțiuni de la Rompetrol Rafinare Constanța

195
Statul român vinde un pachet de acțiuni de la Rompetrol Rafinare Constanța - statulromanrompetrol-1438098358.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat strategia de vânzare, prin licitație cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acțiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA Constanța. (RRC). 


Prețul de ofertă va fi cel puțin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acțiuni, iar licitația cu strigare va putea să se deruleze la un preț în urcare față de prețul de ofertă (licitație competitivă) sau în scădere (licitație olandeză), în funcție de interesul manifestat de investitori. Prețul de adjudecare nu va fi mai mic de 200 milioane USD, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acțiuni.


Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, în calitatea sa de instituție publică implicată și administrator al acțiunilor în numele statului român a unui pachet semnificativ de acțiuni care reprezintă 44,6959% din capitalul social al RRC, este mandatat să deruleze acțiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.


Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013, aprobat de către Guvernul României prin H.G. nr. 35/2014, cu modificările ulterioare, reglementează termenii generali ai unei tranzacții complexe între statul român și The Rompetrol Group (după data de 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), deținut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore:

- un angajament de cumpărare din partea KMG International NV sau a unei societăți afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 milioane dolari;

- o garanție de menținere de către statul român a unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani;

- constituirea unui fond de investiții sub forma unei societăți pe acțiuni, care va investi în proiecte energetice din România;

- ca o premisă a implementării tranzacției vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de Ministerul Finanțelor Publice împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență.



Capitalul social al RRC este de 4.410.920.573 lei, cu următoarea structură de acționariat: KMG International N.V. Olanda - 48,1136%; statul român - 44,6959%; alți acționari - 7,1905%.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5572 secunde