Statul român și compania Oil Terminal, dați în judecată de un acționar minoritar

228
Statul român și compania Oil Terminal, dați în judecată de un acționar minoritar - fondstatulromansicompaniaoilterm-1632853134.jpg

Articole de la același autor

Actul de naștere a Societății comerciale Oil Terminal SA din Constanța este HG nr. 1.200 din 1990 privind înființarea de societăți comerciale pe acțiuni în industrie. La acea dată, au fost trecute în patrimoniul ei rezervoarele, conductele de transport al țițeiului și al produselor petroliere, stațiile de pompare, celelalte instalații și echipamente aferente acestora.

Ulterior, OUG nr.15/2001 (care a fost aprobată prin Legea nr. 68/2002) precizează (la articolul 1), că toate activele enumerate mai sus „sunt și rămân în proprietatea publică a statului și fac parte din domeniul public de interes național”. Cu alte cuvinte, „Oil Terminal” exploatează și administrează respectivele bunuri, dar nu este proprietarul lor.

De altă părere decât legea



Iată că persoana fizică Andrei Sebastian Dumitrescu, care deține un pachet de acțiuni reprezentând 0,24% din capitalul social al companiei Oil Terminal, este de altă părere decât prevederile legale.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul pieței de capital, el s-a adresat Tribunalului Constanța cu o acțiune în constatare, în contradictoriu cu pârâții Oil Terminal și statul roman (reprezentat de ministerele Finanțelor Publice și Energiei), prin care solicită:

- constatarea faptului că toate rezervoarele ce formează obiectul OUG nr.15/2001, aprobată prin Legea nr. 68/2002 se află în proprietatea privată a societății Oil Terminal;

- să oblige statul roman să-i lase companiei Oil Terminal în deplină proprietate și liniște rezervoarele respective;

- să oblige Oil Terminal să promoveze, de îndată o acțiune în

revendicare imobiliară, având ca obiect rezervoarele în cauză;

- să oblige pârâții să achite, în solidar, cheltuielile de judecată în respectivul proces.

Compania Oil Terminal a anunțat că va efectua toate demersurile procedurale pentru apărarea intereselor sale legale.

Război de hărțuire împotriva Oil Terminal

Stimați cititori, de peste un deceniu, operatorul Oil Terminal este supus unui adevărat război de hărțuire din partea acționarilor minoritari. Fondul Proprietatea și firma Broadhurst au încercat, în mod sistematic, să blocheze deciziile adunării generale a acționarilor și consiliului de administrație, dar zecile de litigii inițiate de aceștia au eșuat în instanțele de judecată.

De-a lungul timpului, acționarii minoritari semnificativi s-au străduit din răsputeri să blocheze majorarea de capital impusă de lege, apelând la tot felul de tertipuri avocățești și găsindu-și aliați în rândul celor ce s-au perindat la conducerea Ministerului Energiei.

După numeroase șicane, pe 12 iunie 2020, Adunarea generală extraordinară a acționarilor Oil Terminal a aprobat hotărârea de constatare a majorării de drept a capitalului social cu valoarea a două terenuri în suprafață totală de 383.596 mp.

În prezent, în urma demersurilor unui acționar minoritar care a decedat între timp, decizia de majorare a capitalului este blocată la Tribunalul Constanța.

În numele legii

Hotărârea pe care instanța de judecată o va lua în cazul procesului inițiat de acționarul Andrei Sebastian Dumitrescu este previzibilă, căci judecătorii pot decide doar în conformitate cu legea. Dacă ar proceda altfel, s-ar crea un precedent periculos. Toți acționarii minoritari din companiile cu capital majoritar de stat care au în administrare active ale statului român ar putea cere Justiției exproprierea proprietarului de drept și împroprietărirea respectivelor companii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4397 secunde