Start bun pentru sezonul estival. Peste 15.000 de turişti pe litoralul românesc

1190
Start bun pentru sezonul estival. Peste 15.000 de turişti pe litoralul românesc - fond4-1620053290.jpg

Articole de la același autor

Operatorii de turism de pe litoral sunt mulţumiţi de startul sezonului turistic de la malul Mării Negre. În minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe întreg litoralul au fost prezenţi un număr de peste 15.000 de turişti care au venit cu cel puţin o noapte de cazare. Desigur, numărul celor aflaţi în staţiunile de pe litoral a fost mult mai mare, dacă îi punem la socoteală şi pe tinerii veniţi cu cortul şi pe cei care au stat la particulari.

Din punct de vedere economic, minivacanţa pascală de anul acesta a reprezentat o gură de oxigen pentru industria ospitalităţii de pe litoralul românesc. După un an plin de restricţii sanitare, HoReCa de la malul mării speră la un sezon estival bun. Dacă anul trecut, de 1 Mai, autorităţile au interzis deschiderea hotelurilor de pe litoral, anul acesta, gradul de ocupare a fost acceptabil, în condiţiile unei rate de infectări mult mai mari.

„Startul acesta a fost neaşteptat de bun, în condiţiile în care trăim pandemia mai aspru. Gradul de ocupare a fost de 90% în Vama Veche, iar Mamaia a avut şi ea un grad de ocupare nesperat, mai ales că turiştii au venit în general pentru o noapte de cazare. În schimb, dacă ne referim la anul 2019, care a fost cel mai bun an turistic, putem spune că acum s-a înregistrat o scădere de 30% a numărului de turişti”, a declarat Nicolae Bucovală, poprietar de hoteluri de pe litoral.

Şi pentru agenţii de turism, minivacanţa de 1 Mai şi Paște a fost un start bun, fiind vândute pachete de vacanţă sau în medie, două nopţi de cazare. „Noi suntem mulţumiţi de cum s-a prezentat minivacanţa. Cel mai bine s-au vândut pachetele cu două şi trei nopţi de cazare, care au inclus şi mesele festive de 1 Mai şi Paște. În sudul litoralului au fost hotelieri care au pus la dispoziţie şi transportul spre şi dinspre lăcaşurile de cult. Pachetele au fost între 350 şi 650 de lei de persoană/noapte. În staţiunea Mamaia, preţurile au plecat de la 92 de lei/cameră/noapte, la un hotel de două stele şi au ajuns şi la 250 de lei/persoană/noapte pentru patru stele. Gradul de ocupare a fost între 35 şi 40% la hotelurile care au fost deschise pe litoral”, a spus Ştefan Necula, director al unei agenţii de turism.

Care sunt punctele slabe ale litoralului românesc

Dacă lumea a fost dornică să iasă, să se recreeze după un an dificil de pandemie, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care au afaceri în domeniul turistic. Pentru hotelieri, ca să poată ţine preţurile la nivelul anului 2020 este aproape imposibil, în condiţiile în care preţurile la alimente, la utilităţi, la combustibil au luat-o la vale, ca să nu mai spunem de investiţiile făcute pentru a asigura gradul de confort şi siguranţă pentru turişti.

„Noi nu am crescut preţurile la cazare, dar pe orizontală toate s-au scumpit. Nu noi creştem preţurile. Suntem nevoiţi, pentru că la alimentaţie publică, în special la legume, fructe, preţurile au luat-o razna, preţurile au crescut între 15 şi 20%. Guvernul ar trebui să intervină să facă un mercurial şi să liniştească piaţa”, a precizat Nicolae Bucovală.

Alte două probleme stringente pentru hotelieri sunt repartizarea plajelor şi lipsa forţei de muncă. Noua extindere a plajelor în special din staţiunea Mamaia a întârziat mult amenajarea acestora în dreptul hotelurilor, iar forţa de muncă pregătită ori a plecat, ori s-a îndreptat spre alte domenii mai bine plătite. Cert este că, cu bune şi cu mai puţin bune, sezonul turistic a luat un start bun şi se aşteaptă la o vară plină de turişti.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3566 secunde