Sprijin financiar pentru agricultorii din sectoarele de legume-fructe și agricultura ecologică

1147
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care va acorda sprijin financiar pentru producătorii agricoli din sectoarele legume-fructe și agricultură ecologică.
"Producători agricoli trebuie să aibă în folosință suprafețe agricole de cel puțin 0,25 ha și să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul administrației publice locale", a anunțat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Pentru sectorul de agricultură ecologică, beneficiarii trebuie să fie înregistrați anual la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ca producători în agricultura ecologică. De asemenea, trebuie să aibă un contract cu un organism de inspecție și certificare.
Pentru beneficiarii din sectorul legume-fructe, sprijinul financiar se acordă pentru o suprafață de maximum 3 hectare, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse, care aparțin organizării comune de piață în sectorul legume-fructe. Aceștia pot solicita sprijin financiar fie numai pentru suprafețele de pe care recoltează legume, fie numai de pe suprafețele de pe care recoltează fructe.
Ajutorul pentru sectorul legume-fructe este de: 1.110 lei/hectar pentru persoanele fizice - membre ale asociațiilor sau organizațiilor profesionale, persoane fizice autorizate și persoane juridice; 2.960 lei/hectar, respectiv 3.700 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanța 27/2005, respectiv cu Ordinul 684/2007.
Ajutorul pentru agricultură ecologică este de: sprijin prin susținerea a 50% din contravaloarea taxei de inspecție și certificare, plătită de producător organismului de inspecție și certificare cui care a încheiat contractul (suma maximă acordată este de 900 lei); 425 lei/hectar pentru culturi de teren arabil, pășuni și fânețe permanente aflate în perioada de conversie (sprijinul se acordă pe o suprafață de maximum 20 hectare pe producător); 700 lei/hectar pentru culturi de viță de vie și livezi aflate în perioada de conversie; 75 lei/ familia de albine, certificată în sistemul de agricultură ecologică (sprijinul se acordă până la maximum 20 familii).
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a mai precizat că "suma totală a sprijinului financiar, acordată pentru fiecare din cele două sectoare, respectiv legume-fructe și agricultură ecologică, nu poate depăși valoarea de 7500 Euro pe exploatație".
Sprijinul financiar va fi achitat începând cu 1 ianuarie 2009, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cererile trebuie adresate Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9843 secunde