Conform unui proiect de lege

Spionajul comercial va fi pedepsit cu închisoarea

1483
Spionajul comercial va fi pedepsit cu închisoarea - exempludereclamamincinoasa-1325876059.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul anului 2011, ziarul "Cuget Liber" a prezentat cazul a trei tineri din Constanța, înșelați de publicitatea făcută în cadrul unei campanii de reduceri de prețuri. Recent, un grup de 30 de turiști care făcuseră o rezervare pe internet, la o pensiune din Voroneț, au reclamat la Ministerul Turismului discrepanța dintre condițiile prezentate în ofertă și cele găsite la fața locului.
Fenomenul concurenței neloiale, în care se încadrează și publicitatea mincinoasă, face numeroase victime în rândul firmelor și afectează grav interesele consumatorilor. Acest lucru este posibil în România pentru că legea care incriminează astfel de fapte este handicapată și blândă. În al doilea rând, pentru că structura din Ministerul Finanțelor, care trebuia să controleze și să sancționeze, n-a făcut nimic ani de zile.

Situația se va schimba în curând, dă asigurări Ioan Bădică, inspectorul de concurență coordonator pentru regiunea de sud-est. Responsabilitățile privind concurența neloială au fost transferate la Consiliul Concurenței, acolo unde ar fi trebuit să fie dintotdeauna, iar la propunerea acestuia, legea va fi modificată, astfel încât să devină o armă de temut.

Proiectul se află, deja, în lucru. Viitoarea lege va defini clar practicile de concurență neloială și cele legate de secretul afacerilor. Comunicarea de informații false de către agenții economici despre produsele altor firme vor fi sancționate ca acte de concurență neloială. Niciun agent economic nu va mai putea face referire la produsele altora fără să poată proba că informațiile sunt corecte.

În această categorie, vor intra și informațiile false privind propriile produse și activități, care pot asigura un ascendent pe piață, în fața celorlalți concurenți. Pe viitor, comercianții nu vor mai îndrăzni să-și laude produsele și prețurile cu ușurința de care au dat dovadă până acum, fără riscul de a fi sancționați dacă mint.

"Principiul este simplu: publicitatea pe care și-o fac agenții economici trebuie să reflecte realitatea și să nu afecteze activitatea concurenței" - spune Ioan Bădică.

Practici de concurență neloială precum instigarea la nerespectarea contractelor comerciale cu alte firme ori deturnarea clienților unui agent economic, prin folosirea datelor cu caracter confidențial vor atrage pedepse aspre.

Legea va cuprinde un capitol aparte referitor la infracțiunile legate de divulgarea și folosirea secretelor de serviciu în folosul concurenței. Spre exemplu, dacă un agent economic reușește să pună mâna prin mijloace ilegale pe baza de date privind clientela altei firme sau pe rezultatele experimentelor acesteia și le folosește, fapta este tratată ca infracțiune. Proiectul de lege aduce modificări majore în ceea ce privește natura și cuantumul sancțiunilor. Pe viitor, actele de concurență neloială vor fi amendate, în cazul firmelor, cu 0,3 - 3% din cifra de afaceri totală a anului precedent momentului constatării faptei, iar în cazul persoanelor fizice, cu 10.000 - 20.000 de lei.

Sancțiunile propuse în cazul infracțiunilor de spionaj comercial sunt următoarele: închisoare pe 6 luni - 5 ani sau amendă penală de 20.000 - 200.000 de lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4991 secunde