Șomajul scade, dar parazitismul social crește amenințător

544

Articole de la același autor

Rata șomajului în formă a fost de 3,9%, în luna septembrie 2019, a anunțat Institutul Național de Statistică. Față de luna precedentă a crescut cu 0,1%. 


Numărul șomerilor (în vârstă de 15 - 74 ani) a fost estimat la 347.000 de persoane, pentru luna septembrie a anului 2019. În aceeași lună a anului anterior, au fost 356.000 de șomeri. 


În cazul bărbaților, rata șomajului a fost de 4,3%, iar în cazul femeilor, de 3,3%. Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,1% pentru luna septembrie 2019 (3,5% în cazul bărbaților și 2,6% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25 - 74 ani reprezenta 74,4% din numărul total. 


Conform metodologiei adoptate de Institutul Național de Statistică, sunt considerați șomeri numai persoanele în vârstă de 15 - 74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Un număr mare de persoane care nu au un loc de muncă nu sunt incluse în categoria șomerilor fie pentru că nu vor să muncească, fie pentru că în ultimele patru săptămâni nu au căutat un loc de muncă. 


Un recent studiu al Eurostat (oficiul de statistică al Uniunii Europene) arată că România își permite să întrețină 1,68 milioane de persoane cu vârsta de muncă (18 - 64 de ani), dar care nu au muncit niciodată (conform propriilor declarații). Cu alte cuvinte, șomajul scade în statistici, iar parazitismul social crește amenințător. 


În același timp, România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă în mai toate domeniile, fiind nevoită să importe zeci de mii de lucrători din Vietnam, Pakistan, Filipine și Sri Lanka pentru munci calificate și necalificate. (I.T.C.)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 03 Octombrie 2019
Stire din Social : Rata șomajului a ajuns la 3,03 %
Sâmbătă, 29 Iunie 2019
Stire din Social : A scăzut rata șomajului
Pagina a fost generata in 0.6979 secunde