Șomajul în rândul tinerilor a explodat pe timp de pandemie. Comisia Europeană reacționează

224
Șomajul în rândul tinerilor a explodat pe timp de pandemie. Comisia Europeană reacționează - somajulinrandultineriloraexploda-1604602553.jpg

Articole de la același autor

De la debutul pandemiei și până în prezent, numărul șomerilor din România a crescut mai ales în rândul tinerilor. Iată de la sfârșitul lunii februarie 2020 și până la 30 septembrie, numărul șomerilor înregistrați în evidențele Ministerului Muncii a crescut cu 11,12%, ajungând la 285.294 de persoane.

Dar dintre toate categoriile de vârstă, cei mai afectați sunt tinerii. Numărul șomerilor mai tineri de 25 de ani a crescut cu 75,03%, ajungând la 41.825 de persoane, iar al celor cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani a făcut un salt de 14,18%, până la 14.645 de persoane.

Odată cu extinderea epidemiei și pe măsură ce activitățile economice și sociale vor fi încorsetate de tot mai multe restricții, este de așteptat ca numărul șomerilor, cu precădere al celor tineri să crească, având în vedere faptul că o serie de sectoare economice sunt nevoite să își înceteze activitatea sau să o reducă.

În aceste condiții, este necesară o reorientare a forței de muncă spre sectoarele care au nevoie de lucrători, iar aceasta presupune organizarea a tot mai multe cursuri și stagii de pregătire.



Cursuri gratuite pentru șomeri


În primele nouă luni ale anului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat 316 de programe de formare profesională gratuite, la care au participat 8.344 de persoane, din care 4.846 șomeri. Cei mai mulți participanți din rândul șomerilor, respectiv 62,77%, erau trecuți de 35 de ani. 895 dintre tinerii pregătiți în cadrul acestor cursuri, respectiv 18,47%, au vârsta sub 25 de ani, iar 909 (18,79%), între 25 și 35 de ani.

Prin intermediul ANOFM, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, au fost angajate 175.674 de persoane, din care: 32.737 tineri de până la 25 de ani (18,63% din total) și 33.188 tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani (18,89%).

În luna noiembrie, Agenția organizează 120 de cursuri gratuite pentru 1.703 persoane. Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: inspector (referent) în domeniul resurselor umane – 148 persoane; operator pentru introducerea, validarea și prelucrarea datelor – 142 persoane; frizer, coafor, manichiură, pedichiură – 127 persoane; lucrător în comerț - 118 persoane; frizer – 70 persoane; contabil – 69 persoane; agent de

securitate – 68 persoane; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 58 persoane; barman – 56 persoane; bucătar – 54 persoane.

La aceste forme de pregătire profesională trebuie adăugate cele organizate și finanțate de angajatori.

Garanția pentru tineret

„Garanția pentru tineret” este un angajament asumat, în anul 2013, de toate statele Uniunii Europene de a le asigura tinerilor cu vârsta sub 25 de ani accesul la o ofertă de calitate pe piața muncii, respectiv: un loc de muncă, un curs de formare continuă, un program de ucenicie sau un stagiu, în termen de patru luni de la momentul în care devin șomeri sau își termină studiile.

Inițiativa a dat rezultate, susține Comisia Europeană, aducând în sprijinul acestei afirmații următoarele date: Din 2014 și până în prezent, peste 5 milioane de tineri s-au înregistrat în sistemele de „Garanții pentru tineret” naționale, iar peste 3,5 milioane dintre ei au acceptat o ofertă de muncă, de formare continuă, de stagiu sau de ucenicie. În final, grație acestei inițiative, peste 2,4 milioane de tineri au dobândit un loc de muncă.

Drept urmare, șomajul în rândul tinerilor a scăzut de la vârful de 24%, în 2013, la 14%, în 2019. Procentul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani care nu sunt încadrați profesional și nici nu urmează un program educațional sau de formare a scăzut de la 13,2%, în 2012, la 10,3%, în 2018, la nivel european.

Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a avut un buget inițial de 6,4 miliarde de euro, destinat celor mai afectate state membre. Datorită impactului său pozitiv, bugetul a fost mărit, ajungând la 8,8 miliarde euro în 2017.

Crește sprijinul european acordat tinerilor

Recesiunea economică generată de pandemia Covid-19 a afectat numeroase locuri de muncă în Europa, forța de muncă tânără fiind cea mai vulnerabilă. Drept urmare, Comisia Europeană a recomandat să se intensifice sprijinul acordat tinerilor și extinderea categoriei de vârstă beneficiare până la 29 de ani.

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Întrucât criza fără precedent provocată de pandemia de Covid-19 continuă să îi afecteze pe tineri în mod disproporționat, s-a ajuns la un acord covârșitor că trebuie să acționăm rapid. Scopul recomandării care tocmai a fost adoptată este să le ofere tinerilor toate oportunitățile posibile de a-și dezvolta întregul potențial și de a prospera pe piața muncii și nu numai. Recomandarea este susținută de o finanțare semnificativă din partea UE prin instrumentul de redresare Next Generation EU și în cadrul viitorului CFM, care îi va ajuta pe tinerii europeni să își găsească locul pe o piață a muncii aflată în schimbare rapidă. Încurajez statele membre să utilizeze cât mai bine fondurile pentru binele următoarei generații.”



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2428 secunde