Situaţie disperată în pieţe! Producătorii nu vor să-şi vândă marfa în stradă

2912

Articole de la același autor

Noile restricţii obligatorii pentru piețe au fost aplicate de luni, însă unii au fost luați prin surprindere! Producătorii din pieţele mari ale Constanţei, care îşi desfăşurau activitatea în spaţii închise, au fost scoşi afară să-şi vândă fructele şi legumele. Deşi, administrația locală i-a asigurat pe oameni că va găsi soluţii, pe producători asta nu-i încălzeşte cu nimic, atâta timp cât vor fi nevoiţi să vândă în frig.

Am luat şi noi la pas câteva dintre pieţele mari ale Constanţei, unde situaţia era neclară pentru cei mai mulţi dintre comercianţi. La Piaţa Cireşica activitatea s-a mutat pe linia autobuzului 43. Încă de aseară au fost aduse tonete de vânzare şi amplasate lângă piaţă, în aer liber. Vânzătorii şi-au cărat dimineaţă toată marfa din interior, în exterior, pe tarabele puse la dispoziţie de administraţia pieţelor. Noua măsură îi nemulţumeşte, pentru că, spun ei, nu înţeleg, de ce restricţiile îi privesc doar pe ei şi nu se aplică şi comercianţilor care au magazine în interiorul pieţei.



„Suntem supăraţi. De aseară am venit să punem tarabele, să vedem unde vindem fiecare. Dimineaţă am luat marfa de pe taraba din interior şi am aşezat-o aici. Diseară iar luăm marfa şi o ducem la loc. Aici nu ne-o păzeşte nimeni. A venit ieri domnul primar şi ne-a promis că se va instala un acoperiş retractabil. Dar nu ştim nimic sigur. Nici cât va dura situaţia asta. Eu sunt producător jumătate-jumătate. Am şi marfă pe câmp pe care unde o s-o vând dacă vine frigul?”, ne-a spus George, un producător din comuna Topraisar. La fel de neîncrezătoare pentru ziua de mâine este şi doamna Maria, care vinde în piaţă „de-o viaţă”, după cum ne-a spus. „Mai greu ca acum nu a fost niciodată. Deja vine frigul, vin ploile, ce facem, stăm aşa, sub cerul liber? Chiria ştiu să o ia la fel. Plătesc 48 de lei pe zi ca să mă îmbolnăvesc? Vând ce am şi nu mai vin”.

Semi-producătorii de la Brotăcei, absenţi nemotivat

La Brotăcei, singura piaţă din cartierul Tomis Nord, rămasă să-şi continue activitatea pentru că este în spaţiu deschis, nu prea era activitate. În afară de vânzătorii de fructe şi flori din import, producătorii sau semi-producătorii autohtoni lipseau cu desăvârşire. Tarabele erau acoperite cu prelate şi ne întrebăm şi noi, de ce? Alţii nu au unde vinde, iar cei care ar trebui să preia cumpărătorii altor pieţe nu sunt la activitate! Piaţa Brotăcei are oricum cele mai mari preţuri la legume şi fructe din zonă, şi prea puţină lume se înghesuie să târguiască de aici.



„De ce nu se aplică şi la piaţa Tomis III metoda de la Piaţa Griviţei?”

Piaţa Tomis III era în plin proces de reamenajare. Administratorul pieţei nu ştia ce se va întâmpla, aştepta directive de la conducere. Aici, producătorii şi-au acoperit marfa şi stăteau la sfadă, în aşteptarea deciziilor. În faţa pieţei, la intrarea principală, au fost aşezate tonete de vânzare. Deocamdată goale, pentru că, nu a venit nimeni să le spună ce au de făcut mai departe. Un vânzător de murături, ca să nu piardă ziua de încasări, şi-a scos butoaiele afară şi vindea varză murată printre maşinile din parcare. „Mi-au îngheţat mâinile în zeama de varză. Ne-a intrat deja boala în oase. Ce o să facem acum că vine frigul? Nu ne vom îmbolnăvi de COVID-19, ne vom îmbolnăvi de alte boli. Cine o să ne plătească, de unde vom trăi dacă nu vom rezista în frig?”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Anca, una dintre vânzătoare.

Doamna Lenuţa, producător de zarzavat şi de legume de la Mihail Kogălniceanu, ne-a declarat că măsurile anticovid nu i se par bune. „Hala este foarte mare, se poate aerisi. S-ar putea scoate şi aici geamurile şi uşile cum se face la Piaţa Griviţei. Cum să vindem afară, că s-au anunţat ploi şi vine frigul? Poate ne aduc un cort, dar nu ştim nimic deocamdată”. Pentru producătorii de brânză, pentru magazinele de carne şi peşte, din interiorul pieţei, se pare că situaţia va fi mai roză. „Ei rămân pe poziţii, şi probabil vor fi desfăcute nişte geamuri din acoperiş, să circule aerul. Încă nu ştim nimic sigur”, ne-a spus administratorul pieţei Tomis III. La magazinele din spatele pieţei, unde vând samsarii legume şi fructe, activitatea se desfăşura nestingherit. Şi nu ne referim la tarabele în aer liber, ci la cele două magazine lipite, unde se desfăşoară un comerţ din lumea a treia. Întrebat dacă vor avea activitatea suspendată, vânzătorul, un băieţaş rrom, mi-a spus, plin de satisfacţie, că ei vor rămâne deschişi!



Activitate suspendată şi în Piaţa Griviţei

Ne-am mutat la Piaţa Griviţei. Uşile erau închise şi lumea din piaţă, aştepta afară să vină lucrătorii să le scoată geamurile. Nimeni nu mai vindea nimic. Nea Ion, din Mihail Kogălniceanu, până mai ieri vânduse brânză, lapte, smântână şi ceva carne de oaie. Acum stătea lipit de zid şi aştepta. Ne-a mărturisit că, „dacă era mai tânăr nu mai stătea o zi în ţară. La conducere sunt oameni care nu se pricep. Ne-au închis pe unii, să bage zâzanie între noi. Credeţi că boala asta, Covidul, stă numai la piaţă? Nu de asta ne-au închis doamnă. După ce că e atâta sărăcie, ne-au închis pe ăştia mici”. Vom urmări şi noi situaţia în teren şi sperăm ca zilele următoare, lucrurile să reintre într-o normalitate, pe care ne-o dorim cu toţii.

Până atunci, nu avem decât să-i ajutăm pe acești mici producători și să mergem să cumpărăm cu toții produse românești din piață sau de pe lângă piață ! 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4859 secunde