Sistemul sanitar-veterinar se reorganizează

168
Sistemul sanitar-veterinar se reorganizează - sistemulsanitarveterinarsereorga-1507280283.jpg

Articole de la același autor

Printr-un act normativ aprobat de Guvern se prevede înființarea unei singure categorii de circumscripții, respectiv circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripțiilor sanitar-veterinare zonale și a circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din structura direcțiilor sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor județene. Noua structură preia atribuțiile, posturile și personalul acestora. Prin uniformizarea și completarea atribuțiilor, se asigură eficientizarea activității realizate la nivel local de către serviciile de stat sanitar-veterinare, prin: diversificarea acțiunilor specifice și a serviciilor oferite cetățenilor, gestionarea și analizarea corespunzătoare a informațiilor privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor, reducerea costurilor generate de funcționarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii și de deplasare a personalului de specialitate implicat în efectuarea controlului oficial.


Controalele oficiale în fermele/exploatațiile de animale și în unitățile care dețin alimente de origine animală vor fi efectuate de către medicii veterinari din această nouă structură, respectiv din circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.


Prin constituirea circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediată a recomandărilor Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează organizarea și funcționarea unui nou sistem de control în domeniul producției primare a produselor de origine animală, coroborat cu numărul mare și specificitatea diversă a operatorilor din domeniu.


Totodată, având în vedere importanța cercetării în identificarea de soluții în domeniu, ordonanța de urgență stabilește atribuții ale ANSVSA referitoare la coordonarea și finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, ANSVSA va elabora programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale și va iniția, gestiona și participa la programe naționale și internaționale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată și fundamentată științific a activității specifice.


De asemenea, se completează atribuțiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea și semnarea de documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor încheiate la nivel departamental sau tratate internaționale, în domeniile de competență ale Autorității, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalităților și accelerarea procedurilor necesare demarării exporturilor de animale și produse alimentare.


O altă noutate constă în introducerea celei de-a treia funcții de vicepreședinte - subsecretar de stat în conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, se consolidează capacitatea instituției de a preveni si neutraliza amenințările globale asociate lanțului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0179 secunde