Documentar "Cuget Liber"

Sistemul centralizat de termoficare nu mai poate fi salvat

917
2

Articole de la același autor

Rețeaua de distribuție a agentului termic din municipiul Constanța e în metastază. Plesnește una-două. O cârpești într-un loc, cedează într-altul. La sfârșitul lunii iulie 2016, lucrătorii companiei Electrocentrale Constanța au remediat o avarie la conducta principală de termoficare din cartierul Obor, iar pe data de 9 septembrie au revenit la același tronson, pentru o fisură produsă la o sută de metri mai la vale.

De ani și ani, Compania Electrocentrale Constanța umblă cu cârpeli în loc să înlocuiască conductele vechi cu altele noi. Vina îi revine în totalitate patronului său, statul român, care nu a alocat resurse pentru investiții, iar prin modul defectuos de administrare a adus unitatea în pragul dezastrului.

Potrivit Ministerului Energiei, la sfârșitul anului 2015, unitatea avea datorii de 242,99 milioane de lei și creanțe de 191,07 milioane de lei. Cu alte cuvinte, chiar dacă ar reuși să recupereze toți banii ce i se datorează, pentru a-și achita obligațiile restante, tot n-ar avea cu ce să achite diferența de 51,92 milioane de lei, care depășește valoarea capitalului său social, de 32 milioane de lei.

Principala restanță - 199.981.479 lei - este la bugetul de stat, fondul de risc. Pentru recuperarea banilor, ANAF a instituit sechestrul asiguratoriu pe toate activele imobilizate ale societății.

Principalul datornic al SC Electrocentrale Constanța este RADET Constanța, care la rândul ei trăiește periculos. Veniturile regiei înregistrează o tendință de scădere: în 2012 - 156,5 milioane de lei, în 2013 - 159,443 milioane de lei, în 2014 - 145,548 milioane de lei, în 2015 - 150,729 milioane de lei.

Potrivit rapoartelor periodice ale administratorului regiei, diminuarea veniturilor se datorează: "scăderii cererii de energie termică", "tendinței consumatorilor de economisire" (adică închid caloriferele și se spală mai mult cu apă rece - n.n.), "debranșării consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire" și "politicii agresive a firmelor care montează centrale pe gaze naturale, care a determinat creșterea gradului de debranșare".

Aceleași rapoarte arată care e evoluția debranșărilor. În 2014 erau:

- 96 puncte termice cu un grad de debranșare de 0 - 25% în rândul clienților;

- 28 puncte termice cu un grad de debranșare de 25 - 50%;

- 8 puncte termice cu un grad de debranșare de 50 - 75%;

- 4 puncte termice cu un grad de debranșare de 75 - 100%.

În 2015, s-au mai deconectat 4.814 apartamente, astfel că gradul de debranșare la nivelul municipiului a crescut la 21,5%.

Pe fondul scăderii veniturilor mai repede decât cheltuielile, compania înregistrează pierderi. Dacă în 2012 a raportat un profit brut de 242 mii de lei, anii următori i-a încheiat cu pierderi: (31,789 milioane de lei) - în 2013; (45,011 milioane de lei) - în 2014; (530 mii de lei) - în 2015.

Mai grav este faptul că datoriile RADET Constanța se încăpățânează să crească, ajungând de la 292,759 milioane de lei, în 2012, la 376,424 milioane de lei, în 2015, an în care suma totală datorată era mai mare de 6,5 ori decât volumul creanțelor. Peste 90% din datorii sunt către furnizori.

Din rapoartele administratorului rezultă că RADET Constanța se confruntă cu următoarele riscuri. Cităm:

- risc operațional: "Având în vedere faptul că Electrocentrale Constanța este unica sursă de energie termică pentru sistemul centralizat al municipiului Constanța, luând în calcul situația gravă din punct de vedere financiar a societății, există riscul ca aceasta să intre în incapacitate de plată către furnizorul de gaz, în principal, cu consecința întreruperii activității. Acest risc este major pe termen scurt și nu poate fi cuantificat de către conducerea regiei, fiind influențat de factori politici, administrativi și sociali";

- risc de lichiditate: "Diminuarea fluxurilor de numerar poate fi cauzată de executarea silită a regiei de către Electrocentrale Constanța, ca urmare a obținerii unor titluri executorii pentru recuperarea debitelor restante pe care regia le datorează";

- risc de neîncasare a creanțelor: "Nivelul scăzut al veniturilor populației și dinamica capacității procesuale a societăților comerciale (insolvență, faliment, sus-pendare activitate etc.,) pot genera la nivelul regiei dificultăți de încasare a cre-anțelor";

- riscul diminuării portofoliului de clienți: "Legislația incoerentă în domeniul serviciului public de furnizare a energiei termice face ca instanțele de judecată să pronunțe sentințe civile ce obligă regia să accepte debranșarea consumatorilor."

Din aceleași rapoarte aflăm că, în 2014, RADET Constanța a trebuit să achite dobânzi și penalități de întârziere de 37,168 milioane de lei către Electrocentrale București (care evident au fost suportate de consumatori).

Referindu-se la compania Electrocentrale Constanța (CET Palas), administratorul RADET afirmă: "Aceasta a fost instalată în perioada anilor 1970, durata de viață normată fiind practic depășită, a rămas supradimensionată față de cerere, iar majoritatea echipamentelor și instalațiilor nu permit reglajul în funcție de necesar, astfel încât prețul energiei termice produse este foarte mare (două treimi din prețul consumatorului final)."

Analiza noastră, realizată "cu materialul clientului", arată cât de bolnav este sistemul de termoficare centralizat al Constanței.

N-ar putea supraviețui fără intervenția factorului politic și al subvențiilor date cu pipeta. Dar pentru cât timp și cu ce costuri? Numărul tot mai mare de debranșări arată că agenții economici și populația nu mai au nevoie de serviciile lui de proastă calitate și foarte scumpe și că decesul său este doar o chestiune de timp.

Comentează știrea

Ctin
11 septembrie 2016
Rader

Incredibil ! Unde este andreea sa ne spuna ce binw e la radet!!! Probabil s a mutat la radwt ca oricum de acolo lua banii ..Deci sa intelegem ca mai bine cumparam lemne ca o sa platim pt un serviciu prost..multumim andreea pt relatarile tale...ai promis o lista nu ne lasa sa asteptam

O rezolvare inteligenta
12 septembrie 2016
De la oameni "inteligenti"

Observati ? Numai baietii destepti au riscuri operationale,de lichiditate,de neincasare...etc. Cand ajungem la cetatean,la familie,la individ nu se mai vorbeste despre riscuri.Individul este obligat sa plateasca,individul este executat silit,este dat in judecata,este amenintat cu debransarea,etc.Statul are dreptul sa faca datorii pentru ca datoriile sunt platite in final tot de cetatean,platim la comun.Asa se pune problema si in cazul RADET-ului.Dar cea mai "inteligenta" rezolvare a gasit-o fostul giga-primar Mazare.El a stabilit tariful la incalzire in functie de marimea gipanelor fiecarui abonat RADET.Asta era unitatea lui de masura.Mi se pare corect.Astfel,tariful la incalzirea centralizata din Constanta seamana cu elasticul de la chilotii inteligentului din primarie.Lasati-o p'aia cu jipanele,uitati de ea.Eu propun sa sa se faca o comisie.Comisia sa treaca pe la fiecare abonat RADET in parte si sa masoare diametrul burtii/balonului fiecarui membru de familie.Se face o medie,se intocmeste un proces verbal si in functie de diametrul burtii se stabileaste tariful la incalzire.O burta mare inseamna un tarif mare si invers.Ai auzit Fagadaule,inteligentilor ? Voi faceti afaceri proaste numai cand numarati banii populatiei.Vedeti ca la SPIT este la fel,la apa-canal la fel.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Septembrie 2016
Stire din Social : Cine poate ridica facturile de la RADET
Pagina a fost generata in 0.6646 secunde