Sistemul bancar paralel și riscul de instabilitate financiară a Europei

110
Sistemul bancar paralel  și riscul de instabilitate financiară a Europei - banca-1378308642.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a adoptat, ieri, o comunicare privind sistemul bancar paralel și a propus noi norme pentru fondurile de piață monetară.

Una dintre măsuri are scopul de a garanta că fondurile de piață monetară pot face față mai bine presiunii de răscumpărare în cazul unei situații tensionate pe piață, prin consolidarea profilului de lichiditate și a stabilității acestor fonduri.

Sistemul bancar paralel este sistemul de intermediere a creditelor care implică entități și activități din afara sistemului bancar clasic. Băncile din sistemul bancar paralel nu sunt reglemen-tate ca băncile comerciale, cu toate că desfășoară activități similare.

Consiliul pentru Stabilitate Financiară a estimat dimensiunea sistemului bancar paralel mondial la aproximativ 51 de bilioane euro în 2011. Această valoare reprezintă 25-30 % din totalul sistemului financiar și jumătate din valoarea activelor bancare. Prin urmare, sistemul bancar paralel este de importanță sistemică pentru sistemul financiar european.

De la declanșarea crizei financiare în 2007, Comisia Europeană a efectuat o amplă reformă a sectorului serviciilor financiare în Europa. Obiectivul este de a institui un sector financiar solid și stabil, esențial pentru economia reală, prin soluționarea deficiențelor și a punctelor slabe evidențiate de criză.

Comisia este interesată să nu permită ca riscurile să se acumuleze în sectorul bancar paralel, mai ales că, urmare a noilor norme bancare, anumite activități bancare ar putea fi transferate spre sectorul bancar paralel, mai puțin reglementat.

Fondurile de piață monetară reprezintă o sursă importantă de finanțare pe termen scurt pentru instituțiile financiare, întreprinderi și guverne. În Europa, aproximativ 22 % din instrumentele de datorie pe termen scurt emise de guverne sau de întreprinderi sunt deținute de astfel de fonduri. Ele dețin 38% din datoria pe termen scurt emisă de sectorul bancar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.829 secunde