Sistem eficient de colectare a deşeurilor. „Proiectul este ca o gură de oxigen pentru comuna Cumpăna”

447
Sistem eficient de colectare a deşeurilor. „Proiectul este ca o gură de oxigen pentru comuna Cumpăna” - fond1-1630949495.jpg

Articole de la același autor

Comuna Cumpăna are de luni, 6 septembre, un sistem eficient de colectare a deşeurilor. Este vorba despre două autospeciale performante cu o capacitate de 8 şi 16 metri cubi achiziţionate prin fonduri nerambursabile şi de creşterea gradului de informare şi conştientizare a locuitorilor comunei de a colecta gunoiul şi de a păstra ordinea şi curăţenia în localitate.

La Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală din localitate s-a lansat pe 6 septembrie proiectul „Eficientizare sistem de colectare deşeuri în Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri maritime 2014-2020, respectiv prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală pentru Pescuit fiind Autoritatea de Management. Bugetul proiectului a fost de 1.148.851,48 lei, din care 1.089.030,61 lei reprezintă valoarea totală eligibilă nerambursabilă în procent de 100%. Perioada de implementare este de 12 luni de la semnarea contractului de finanţare, respectiv aprilie 2022.

Prezent la eveniment, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju a explicat necesitatea achiziţionării celor două autoîncărcătoare de gunoi, dar mai important, în cadrul proiectului este comunicarea, astfel că vor fi organizate încă cinci seminarii de informare a comunităţii locale.

„Acest proiect este ca o gură de oxigen pentru comuna noastră, mai ales că alte finanţări nu au venit nici de la bugetul de stat, nici de la Consiliul Judeţean aşa cum prevedea legea. La acest moment, am achiziţionat una dintre maşini. Este ştiut faptul că traficul dintre Constanţa şi staţiunile din sudul litoralului este foarte aglomerat. Groapa ecologică unde comuna Cumpăna duce deşeurile nereciclabile este la Costineşti. În vara aceasta au fost blocaje în trafic şi de patru ore şi jumătate numai la o cursă. A doua problemă este staţia de colectare selectivă care funcţionează din anul 2010, an în care au fost date în folosinţă şi cele două maşini care au avut nevoie de reparaţii repetate. De aceea trebuia să facem ceva nu numai să achiziţionăm cele două maşini, dar mai important să creştem gradul de conştientizare a populaţiei de cum trebuie reciclate deşeurile”, a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Se fac angajări la firma de salubrizare din Cumpăna

Se ştie că tot în 2010, administraţia locală din Cumpăna a înfiinţat propria societate de salubrizare care deserveşte comuna, din dorinţa ca oamenii să plătească cât mai puţin pentru serviciul de curăţenie şi ridicare a deşeurilor. Întrebată dacă taxa de habitat va scădea odată cu achiziţionarea celor două autoîncărcătoare, primarul comunei Cumpăna a răspuns răspicat: „Nu, pentru că la ora actuală un cumpănean plăteşte o taxă pe care orice om şi-o poate permite, şi anume 7,9 lei/cap locuitor şi că la nivelul colectării, taxa de habitat este strânsă în proporţie de 60-70%. De aceea, în perioada următoare se vor intensifica controalele pentru că cei certaţi cu legea nu declară numărul real de persoane ce locuiesc la o adresă”, a mai spus primarul.

Totodată, s-a făcut apel la locuitorii comunei Cumpăna care sunt în căutarea unui loc de muncă. Aceştia pot depune o cerere la firma de salubritate din comună pentru că se caută doi şoferi profesionişti pentru cele două autoutilitare, patru ajutoare, cosaşi şi femei măturătoare. Salariile sunt de 2.300 lei pentru necalificaţi, 3.000 lei pentru cosaşi, iar şoferii vor primi 4.000 lei. La salariu se adaugă orele suplimentare şi contravaloarea tichetelor de masă, acestea urmând să crească din luna octombrie odată cu indicele de inflaţie. Pe de altă parte, în perioada următoare la nivelul comunei, Primăria împreună cu Poliţia Locală şi cu firma de salubritate vor face o campanie incisivă să-i facă să înţeleagă pe cetăţeni că fără implicarea lor, comuna Cumpăna nu va colecta gunoiul selectiv şi nu va arăta ca un sat european.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.27 secunde