Sindicatul CNAPMC va negocia un contract de muncă "beton"

810
Sindicatul CNAPMC va negocia un contract de muncă
În Compania Națională Administrația Porturilor Maritime s-a așternut pacea socială, după ce timp de 72 de zile a fost zguduită

de o criză fără precedent. Angajații au fost marcați de evenimentele trăite și încă nu le vine a crede că totul s-a terminat cu bine.

"Am avut dreptate să protestăm, să facem grevă - le răspund ei celor ce nu au privit cu ochi buni acțiunea revendicativă. Drept dovadă, con-siliul de administrație a admis ca fiind legale, cele mai multe dintre solicitările noastre."

Revendicările care nu și-au găsit, încă, rezolvarea vor fi dezbătute la masa verde a negocierilor. Consiliul de administrație și-a exprimat dorința de a repune în drepturi instituția dialogului social, abolită pe timpul fostului director general Andrei Popa.

Conducerea Sindicatului CNAPMC s-a reunit pentru a discuta temele ce vor fi aduse în discuție în fața consiliului de administrație, într-o reuniune special dedicată proble-melor sociale și economice ale companiei.

"Vom lua în discuție modificarea regulamentului intern al CNAPMC. Prevederea privind revenirea la programul de lucru 8 - 16 a fost rezol-vată. Au mai rămas în dezbatere alte puncte, printre care și cel referitor la efectuarea concediului de odihnă, care trebuie armonizat cu dispozițiile Codului muncii. Angajații nu trebuie să mai fie obligați să ia conce-diul fracționat" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Marin Stoean, liderul Sindicatului CNAPMC.

Un subiect fierbinte îl reprezintă reținerea drepturilor de concediu de odihnă de la angajații care au fost în concediu medical. "Banii au fost reținuți abuziv. Măsura nici măcar nu a avut la bază o decizie a conducerii, așa cum prevede legea. Poprirea s-a făcut în baza unei note informative a unui jurist. Interesele a 120 de angajați au fost afectate" - a afirmat liderul de sindicat.

Organizația a început și pregătirile pentru negocierea viitorului contract colectiv de muncă la nivel de unitate. "Preocuparea noastră principală este asigurarea stabilității locurilor de muncă. Împreună cu adminis-trația, vom analiza dacă situația economică a companiei permite și o creștere a salariilor" - a precizat Marin Stoean.

Recenta criză a fost o lecție pentru sindicat, care de acum încolo va fi cât se poate de atent la ceea ce negociază cu administrația. Viitorul contract colectiv de muncă va trebui să fie cu adevărat un instrument care să protejeze atât drepturile salariaților, cât și pacea socială din companie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2588 secunde