Sindicatele au uitat de Ziua Internațională a Muncii

189
Sindicatele au uitat de Ziua Internațională a Muncii - sindicateleauuitat-1493384453.jpg

Articole de la același autor

În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat data de 1 Mai ca Zi Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. 


Inițial, aceasta era un prilej de comemorare, fiind marcată prin manifestații muncitorești. Dar pe măsură ce conflictul dintre muncă și capital s-a atenuat, și-a schimbat semnificația, devenind o sărbătoare a muncii în majoritatea țărilor lumii. Sub presiunea sindicatelor, statele lumii au decis ca această zi să fie liberă. Dacă n-ar fi fost declarată zi de sărbătoare, probabil că omenirea ar fi uitat de Ziua Internațională a Muncii și de semnificația ei? 


În anii ’90, de 1 Mai, sindicatele din țara noastră organizau serbări câmpenești și activități sportive. Se oferea membrilor de sindicat și familiilor lor posibilitate să se distreze în comun, contribuind la creșterea solidarității sociale. 


Legăturile între oamenii care se întâlnesc nu doar la serviciu, care petrec și timpul liber împreună, cu familiile, sunt mai trainice. De circa un deceniu și jumătate, această frumoasă tradiție a fost abandonată. În această perioadă, sindicatele din țara noastră au pierdut mult din forță, din unitate, din numărul de membri și din prestigiul social. 


Astăzi, marile organizații sindicale par să ignore Ziua Internațională a Muncii. Pe data de 28 aprilie, pe site-urile principalelor confederații CNSLR Frăția, BNS și Cartel Alfa nu era postat niciun mesaj dedicat evenimentului. 


Dar ce să ne mai mire, când și la case mai mari se manifestă aceeași… amnezie. Site-urile Organizației Interna-ționale a Muncii (ILO), Confederației Sindicatelor Europene (ETUC), Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) și Federației Europene a Transportatorilor (ETF) nu au nicio referire la sărbătoarea lucrătorilor din întreaga lume. 


În România, doar industria turismului este cea care tratează evenimentul cu mare atenție și se străduiește să scoată din el profit.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.577 secunde