Sezonul estival ar putea începe la 1 iunie. În ce condiţii şi cu ce restricţii se va face

2501

Articole de la același autor

Întâlnirea de marţi, 6 aprilie, dintre premierul Florin Cîţu cu reprezentanţii industriei HoReCa au pus premisele unei posibile reveniri la normalitate începând cu 1 iunie. La finalul discuţiilor există probabilitatea ca sezonul turistic să fie redeschis de Ziua Copilului, astfel încât putem spune că industria ospitalităţii se va relansa cu această dată.

La nivelul Guvernului s-a constituit un comitet interministerial care analizează premisele revenirii la normalitate cu data de 1 iunie. La aceste discuţii au participat şi patronatele din HoReCa. Au fost mai multe posibilităţi luate în calcul, pentru relaxarea dar şi pentru păstrarea măsurilor sanitare, ca revenirea la normalitate să se facă treptat în funcţie şi de rata îmbolnăvirilor.

„În ceea ce priveşte călătoriile interne acestea nu vor fi limitate de un certificat verde digital. În schimb, pentru călătoriile internaţionale, certificatul verde digital, pe care Uniunea Europeană vrea să-l implementeze din data de 14 mai, va fi asumat de România”, a precizat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).



Acest certificat verde va permite „incoming-ul”, adică turiştii străini vor putea veni să ne viziteze ţara. Reprezentantul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu a cerut intensificarea vaccinărilor cu prioritate, în special pentru lucrătorii din sectorul ospitalităţii. El a adăugat că nu este vorba de obligativitate, ci este o intenţie a tuturor de a ieşi din pandemie, iar vaccinul poate fi calea.



Costul testelor rapide va fi suportat de operatorii din HoReCa


Restaurantele s-ar putea redeschide la interior la o capacitate de 30-50% doar dacă numărul celor vaccinaţi va creşte, iar clienţii la intrare vor fi testaţi cu teste rapide, care vor fi suportate de operatorii din domeniul HoReCa.



„Nu ne aşteptăm ca toţi clienţii noştri să urmeze a fi testaţi, pentru că avem o categorie de clienţi suficient de mare şi în creştere care s-a vaccinat, avem o categorie de clienţi suficient de mare care a trecut prin boală şi poate arăta că a trecut prin boală, aşadar cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 şi 3 euro, va fi un cost asumat de operatori”, a declarat Dragoş Petrescu. Şi preşedintele FIHR a dat asigurări că preţurile nu vor creşte şi că operatorii nu vor transfera asupra clienţilor costurile testării rapide la intrarea în localuri. Dacă lucrurile vor merge bine, termenul de 1 iunie s-ar putea devansa, pentru că întreaga echipă, din mai multe ministere lucrează la demararea planului de relaxare de la 1 iunie. Tot atunci s-ar putea da startul şi sezonului estival, mai ales că există deja o bază de date cu românii vaccinaţi şi astfel ar putea fi identificaţi uşor dacă sunt vaccinaţi. Materializarea intenţiei de relaxare depinde însă de eficienţa campaniei de vaccinare şi de evoluţia epidemiologică de pe teritoriul ţării noastre.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6479 secunde