Șeful Consiliului Fiscal a transmis un avertisment dur privind bugetul de stat

210
Șeful Consiliului Fiscal a transmis un avertisment dur privind bugetul de stat - sefulconsiliuluifiscalatransmisu-1572555390.jpg

Articole de la același autor

În cadrul unui eveniment organizat de Alpha Bank, împreună cu Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat, referindu-se la deficitul bugetar: "În condiții neschimbate, dacă s-ar menține calendarul, suplimentul de procente ar fi de 3-4% din PIB". 


Cu alte cuvinte, România nu se va încadra în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB. 
Vorbind despre buget, el a afirmat că structura lui "geme". 


"Datoria publică ai spune că este încă rezonabilă, deși aproape s-a triplat față de cea care era în 2007 - 2008, de 14%. Angajamentele sunt copleșitoare (precum creșterea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie 2020). Nu sunt angajamente ipotetice. E vorba de angajamente statuate în acte normative", a spus economistul, atrăgând atenția că bugetul pe 2020 trebuie să includă corecții. 


"Absorbția de fonduri europene capătă o dimensiune nouă, având în vedere recesiunea ce se profilează. Eu nu m-aș hazarda să vorbesc de o criză analogă cu cea din 2008 - 2009, dar va fi o zdruncinătură, o perioadă dificilă. Fondurile europene ar putea să susțină un nivel al cheltuielilor publice. Ar avea o funcție de stabilizare. Într-o perioadă de recesiune, dacă ai spațiu, îți permiți creșterea deficitului. Neavând spațiu fiscal, absorbția ar sprijini activitatea economică și a sectorului privat. Avem spațiu de manevră mic și deficite gemene. Nu suntem pe marginea prăpastiei. Depinde de noi să ne corectăm, să ne așteptăm că o să vină o viitură și să fim obligați să luăm măsuri în ceasul al 13-lea, când s-ar putea să fie prea târziu. Și eu sunt pentru creștere de salarii și de pensii. În România sunt foarte joase. Hai să ne uităm ce venituri există în celelalte țări, ce buget au. Impactul creșterii pensiilor în 2020 este de 0,7% din PIB doar pe trei luni. Deficitul ar fi de 4%. Eu nu văd cum se poate încheia anul cu deficitul la 3%. În 2021, ne ducem la 5,7% sau poate mai sus. Doamne ferește să se întâmple ceva rău în economiile internaționale. Atunci se va vedea că nu avem spațiu fiscal", a afirmat Daniel Dăianu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 12 Noiembrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4569 secunde