"Secretul" care face apicultura o afacere și mai profitabilă

24041
5

Articole de la același autor

Apicultorii constănțeni cu ștate vechi cu siguranță au tot soiul de "secrete", cele mai multe obținute și datorită experienței, care practic fac diferența între ei și… ceilalți (calculată în producții mult mai mari, familii sănătoase, așadar și câștiguri frumoase, și investiții mici). Unul dintre aceste "secrete", care este parte a pregătirii de iernare, și care nu se găsește în multe cărți de specialitate, ne-a fost dezvăluit de apicultorul Ionel Togan, care este și vicepreședintele Asociației APIS Tomitana Dacica.

Potrivit acestuia, pentru o iernare bună sunt de urmărit și respectat trei faze principale. În primul rând, în această perioadă, până pe 31 august, trebuie făcută o stimulare a mătcii, pentru a nu se înceta ponta. Această stimulare se face printr-un sirop. Rețeta se găsește în toate cărțile de specialitate, însă apicultorii au găsit o modalitate de a o îmbunătăți. "Ca niște particularități, pe care eu le folosesc - timpul mi-a dat dreptate și am obținut rezultate foarte bune - în acest sirop, apă cu zahăr, eu am făcut anumite combinații. Apa nu am fiert-o așa simplă, am băgat în ea și câteva plante. Am făcut un ceai. În ceaiul respectiv, am băgat doar jumătate din cantitatea de zahăr, iar cealaltă jumătate, și chiar peste, am completat cu miere. În acest sirop, pe lângă plante, care vor ajuta albinele pe timp de iarnă să fie sănătoase, să aibă stomacul sănătos, neapărat trebuie inclus protofilul. El ajută la eliminarea unei mari părți din virusul nosema, care știm că omoară un efectiv destul de mare. Neapărat acest protofil. În acest sirop se mai pot pune încă două ingrediente, care nu se regăsesc în toate rețetele din cărțile de specialitate - sirop de ceapă sau sirop de usturoi. Multă lume nu știe, dar acest sirop le mărește durata de viață, aproape le-o dublează. Știm că albinele trăiesc 35 - 40 de zile, dar astfel ajung până la 70 de zile, după consumarea acestui sirop", a explicat Ionel Togan.

Siropul de ceapă este foarte ușor de făcut. Ceapa se trece prin mașina de tocat, se stoarce și se adaugă în siropului standard. "Acest sirop pentru albine este foarte necesar, atât toamna, cât și primăvara. Toamna îl consumă albinele care urmează să treacă peste iarnă, și atunci au o rezistență mai mare, vor trăi mai mult și vor putea să îngrijească puietul, iar primăvara, la primele șarje de puiet, acesta fiind hrănit cu siropul acesta de ceapă, li se mărește durata de viața, iar la primul cules vom avea două sau trei generații de albine în aceeași ladă. Un efectiv mult mai mare. Vom avea mult mai multe lucrătoare și astfel producția va fi crescută", a precizat Ionel Togan.

Apicultorul a mai adăugat că siropul de stimulare trebuie neapărat să conțină și polen, care se dizolvă foarte bine, sau înlocuitor de polen.

A doua fază


Ionel Togan spune că, în ceea ce privește a doua fază - pregătirea pentru iernare din punct de vedere al cantității de mâncare - dacă în stup sunt în jur de 14 - 16 kilograme de miere, atunci apicultorii pot sta liniștiți până în ianuarie, chiar februarie. Dacă nu, trebuie ca până în 15 - 20 septembrie să se facă o hrănire de completare, cu miere lichidă sau cu miere cristalizată, sub formă de turte. "În această miere este indicat să se bage și protofil, tot pentru nosema, și polen sau înlocuitor de polen, pentru că puietul, puțin cât este pe timp de iarnă, are nevoie de proteine", a spus apicultorul.

A treia fază


A treia fază - poziționarea stupilor - este, de asemenea, foarte importantă. "Să fie puși cât mai aproape unul de celălalt, pentru a împiedica formarea curentului între lăzi. Pe timp de iarnă albinele nu suferă de ger, ci de curent. Gerul nu le face nimic. Ele au o metodă să se apere de ger - printr-un consum mai mare de miere. Albina poate rezista până la minus 52 - 55 de grade Celsius, dar curentul o termină. Pot fi și doar minus 4 - 5 grade. Din cauza aceasta, mare grijă unde se fac adăposturile! Să fie puse niște perdele de coceni, de stuf, folie, dar atenție dacă punem folia în stupină pe timp de iarnă. Aceasta trebuie prinsă foarte bine, ca vântul să nu o fluture să facă zgomot, pentru că orice zgomot în plus duce la mărirea consumului de miere", așa sună alte sfaturi date de Ionel Togan.


De asemenea, foarte important este și ca lăzile să fie bine chituite, cu toate că pe interior albinele și le chituiesc cu propolis și, mai ales pentru apicultorii fără mare experiență, atenție la ventilație! "Trebuie să le asigurăm o ventilație corectă. Dacă stupul face condens, apa deranjează albinele și chiar poate să omoare familia", a mai spus apicultorul.


Comentează știrea

Dan
4 ianuarie 2013
IDee

Mari banditi astia cu apis tomitana lor. Nu sutn apicultori sunt mari producatori de hartie. Aviz la pinguini.

vivienne westwood bridal
27 octombrie 2014
vivienne westwood bridal

It was a triumphant return to the catwalk for Wood, who had a career as a model before she raised a family. vivienne westwood bridal http://www.cellact.co.uk/uk/vwbridal.html

vivenne westwood
27 octombrie 2014
vivenne westwood

'I'm also rather bored with American journalists. Every time punk comes up, they think of me as a kind of trophy. "Oh, we know Vivienne, she's great." And then you hear nothing from them in between. vivenne westwood http://www.cellact.co.uk/uk/vwbag.html

Vivienne Westwood Earrings
27 octombrie 2014
Vivienne Westwood Earrings

Women in black dresses paraded down the catwalk moments before the show started, arms aloft as they sprayed the air with perfume to help set the proper ambiance for the clothes. Vivienne Westwood Earrings http://www.mmkcollege.org/Images/vwcheapbags.html

Vivienne Westwood melissa
27 octombrie 2014
Vivienne Westwood melissa

'What Vivienne Westwood melissa http://www.mmkcollege.org/Images/vwcheapshoes.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2818 secunde