Se poate lupta împotriva secetei fără irigații?

148
Se poate lupta împotriva secetei fără irigații? - sepoateluptaimpotrivaseceteifara-1592918415.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat o reuniune având ca temă elaborarea strategiei de atenuare a efectelor secetei și prevenire a fenomenelor de deșertificare. Au participat cercetători, fermieri, reprezentanți ai mediului asociativ și ai Forumului Inventatorilor români, directori și experți din cadrul ministerului.

În cadrul dezbaterii, ministrul Adrian Oros a declarat că este necesară identificarea unor soluții pe termen mediu și lung pentru strategia de gestionare a apei și combaterea deșertificării, iar pentru un buget mai mare alocat cercetării este necesar ca soluțiile identificate în urma acestor întâlniri să fie cuprinse atât în noul Plan Național Strategic (PNS), cât și în planurile altor ministere.

Majoritatea proiectelor de cercetare prezentate în cadrul întâlnirii au fost realizate de cercetători de la INCDA Fundulea. Ele vizează creșterea eficienței culturii grâului, crearea de hibrizi de porumb cu potențial productiv ridicat, precum și hibrizi de floarea soarelui cu rezistență îmbunătățită la secetă, maximizarea producțiilor de proteină vegetală.

Totodată, tematicile din cadrul proiectelor mai privesc și elaborarea de sisteme culturale bazate pe agricultura conservativă, realizarea unui sistem integrat de producere de sămânță și material de plantat, cercetări privind stabilirea influenței aplicării noilor sisteme și tehnologii conservative de lucrări agricole mecanizate pentru combaterea efectelor secetei.

S-a constatat necesitatea unei alocări bugetare crescute în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării și necesitatea îmbunătățirii cadrului legal pentru măsurile și acțiunile de reducere a efectelor secetei și combatere a deșertificării.

Acest tip de întâlniri se vor desfășura periodic și au ca scop transferarea rezultatelor cercetării către fermieri, a anunțat Ministerul Agriculturii.

Surprinzător, în comunicatul de presă dat publicității la finalul reuniunii nu se pomenește nici un cuvânt despre irigații. Orice strategie privind combaterea efectelor secetei ar trebui să aibă în centrul ei refacerea sistemului de irigații din agricultura românească. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4224 secunde