Forumul Energiei Nucleare - FOREN 2012

Se mai justifică construirea Reactoarelor 3 și 4?

832
Se mai justifică construirea Reactoarelor 3 și 4? - conferintaforen10-1340210016.jpg
România s-ar putea confrunta, în 2020 - 2025, cu o supracapacitate de producție a electricității, astfel că investiția de patru miliarde de euro în reactoarele nucleare 3 și 4 la centrala de la Cernavodă ar putea fi inoportună, se arată într-un studiu privind sectorul energetic național, dat zilele trecute publicității. "Planul național de investiții (...) ar putea conduce la realizarea unei supracapacități instalate în sistem de circa 2.700 MW la nivelul anului 2020. (...) Această supracapacitate care ar putea exista la începutul etapei 2021 - 2025 ridică semne de întrebare asupra oportunității realizării la acea dată a unităților 3 și 4 de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă", se specifică în studiul elaborat, în colaborare, de un reprezentant al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.

Reprezentanții Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) sunt însă de cu totul altă părere. Rodin Traicu, secretar de stat în MECMA, prezent la Forumul Energiei Nucleare - FOREN 2012, evenimentul energetic de referință al anului, care a avut loc în perioada 17 - 20 iunie, la Neptun - Olimp, a precizat că cei care susțin o astfel de idee pur și simplu privesc problema "îngust".

"Dacă se mai justifică cons-truirea Unităților 3 și 4? Da! Dacă este cineva care are opinii contrare, îi spun că privește problema deosebit de îngust. România va deveni un pol energetic regional. Zona se va transforma într-o parte a piețelor de energie europene și până în anul 2020 în mod sigur se vor crea premizele pieței unice de energie europene. Schimburile energetice nu înseamnă neapă-rat că vorbim strict de import - export, atâția megawați, dacă îi avem sau nu. Pe piața energe-tică vor putea licita oricare dintre consumatorii din Uniunea Euro-peană, și nu neapărat consu-matorii, ci și traderii de energie", a precizat Rodin Traicu.

Acesta a mai adăugat că sunt discuții cu doi posibili investitori, două companii mari, una chineză și una din Coreea de Sud, pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. "Până în 15 septembrie s-ar putea să reușim să finalizăm un act premergător, eventual un memorandum, cu unul sau mai mulți investitori dornici să investească în Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, sau poate să-și crească participarea cei doi investitori străini care există acum. De asemenea, există posibilitatea ca și campania de proiect să fie demarată printr-un efort susținut al statului român", a explicat Rodin Traicu.

v v v

Forumul Energiei Nucleare - FOREN 2012 a reunit la Neptun - Olimp reprezentanții tuturor companiilor energetice din sectorul de stat și privat din România. Pe parcursul celor patru zile ale acestei conferințe in-ternaționale au luat cuvântul 200 de specialiști, dintre care 40 de peste hotare, și au avut loc 13 evenimente distincte. În plus, curioșii au putut vizita și o expoziție internațională de soluții în domeniul energiei, cu 60 de standuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.6753 secunde