Se înfiinţează Registrul Naţional. Porcii vor avea atestat de bunăstare

468
Se înfiinţează Registrul Naţional. Porcii vor avea atestat de bunăstare - fond1-1615572526.jpg

Articole de la același autor

Direcţia Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a notificat recent Comisia Europeană pentru obţinerea atestatului „Porc crescut în bunăstare” şi pentru înfiinţarea Registrului Naţional dedicat acestui obiectiv. Actul normativ este unul comun al MADR, ANSVSA şi ANPC şi vizează aprobarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite pentru obţinerea atestatului şi reglementează modul în care va fi înfiinţat registrul.

Proiectul de ordin a fost publicat în premieră, prin notificare la Bruxelles fără a fi pus înainte dezbaterii publice la nivel naţional, conform legislaţiei interne. În schimb, notificarea României se va afla în dezbatere europeană până pe 11 iunie, când se va vota dacă se aprobă sau nu actul normativ. „Proiectul de ordin este o schemă naţională deschisă tuturor crescătorilor de suine atât celor români, cât şi celor din statele membre ale Uniunii Europene. Prin elaborarea de reglementări tehnice se dorește creșterea competitivității operatorilor economici din domeniul agricol printr-o mai bună integrare a acestora în lanțul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, al creșterii valorii adăugate a produselor agricole, precum și al promovării pe piețele europene și al țărilor terțe”, se arată în textul notificării.

Ordinul este un pas înainte pentru crescătorii de suine, dar greu de înţeles pentru crescătorii mici care şi aşa, nu ştiu cum vor proceda dacă scroafa le-a fătat 12 purcei. „Nu am auzit de ordinul ăsta. Poate că va fi bine, să ştie omul ce mănâncă, dacă la asta se referă. Eu nu ştiu ce să fac cu purceii fătaţi, că sunt mai mulţi de cinci şi târgurile nu sunt deschise, să mă duc să-i vând. Vine statul să îi cumpere, să mă ajute şi pe mine cu un ban? Eu ce fac cu ei?”, a spus Radu Ion, din satul Ciocărlia de Jos.

Produsele alimentare vor fi etichetate cu logo special

Prin proiectul de ordin se urmăresc următoarele obiective: asigurarea recunoaşterii cerinţelor de creştere şi nutriţie a suinelor, cerinţe care sunt superioare limitelor minime impuse prin legislaţie; sprijinirea crescătorilor de suine de a furniza produse obținute din prelucrarea primară a cărnii de porc provenite de la „Porc crescut în bunăstare”; produsele agroalimentare care vor avea pe etichetă acest logo prezintă caracteristici speciale care pot avea legătură cu condițiile de creștere și nutriție a porcilor din care se obțin respectivele produse; oportunități de accesare a piețelor internaționale, instrumente de identificare și de promovare a produselor obţinute din prelucrarea primară a cărnii de porc provenite de la „Porc crescut în bunăstare”.

Conform autorităţilor române, proiectul nu are în vedere conformitatea cu un standard internaţional şi nu are efect semnificativ asupra comerţului internaţional. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3681 secunde